Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραγωδία: Τρεις νεκροί στο κέντρο της Αθήνας

Τρεις υπάλληλοι της Marfin βρήκαν τον θάνατο σε κτίριο της τράπεζας που πυρπολήθηκε από μολότοφ. Εκτεταμένα επεισόδια και ζημιές σε καταστήματα και αυτοκίνητα στο κέντρο. Σκληρή δήλωση Marfin και για πολιτικούς.

Τραγωδία: Τρεις νεκροί στο κέντρο της Αθήνας
Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για τρεις νεκρούς από εμπρησμό κτιρίου στην οδό Σταδίου 23 με βόμβες μολότοφ. Στο συγκεκριμένο κτίριο στεγάζεται κατάστημα της Marfin-Εγνατία.

Την είδηση για τους τρεις θανάτους επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος, ενώ επιτόπου βρέθηκαν ο επικεφαλής του ομίλου της MIG κ. Α. Βγενόπουλος και ο αρμόδιος εισαγγελέας

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον όμιλο της Marfin, και οι τρεις νεκροί είνα υπάλληλοι της τράπεζας, ενώ μία εκ των θανόντων ήταν έγκυος. Κατά τις ίδιες πηγές, δύο ακόμη υπάλληλοι έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας με αναπνευστικά προβλήματα.

Έντονες ήταν οι συμπλοκές διαδηλωτών με τις αστυνομικές δυνάμεις σε όλη την περιοχή πέριξ του Συντάγματος, ενώ συχνές ήταν οι ρίψεις βομβών μολότοφ, δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΕΚΑΒ, πέντε πολίτες έχουν μεταφερθεί τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.  

Εξάλλου, πηγές από την αστυνομική διεύθυνση κάνουν λόγο για πυρκαγιές και σε άλλα κτίρια, όπως αυτό της Νομαρχίας στη Λεωφόρο Συγγρού, αλλά και σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, καθώς και σε ένα όχημα της πυροσβεστικής.

Tο τραγικό συμβάν, όπως και τα επεισόδια, αποδίδονται σε κουκουλοφόρους που κατάφεραν να παρεισφρήσουν και να δημιουργήσουν έκρυθμη κατάσταση στο κέντρο, αμαυρώνοντας την εικόνα της ειρηνικής πορείας των εργαζομένων.

Πηγές της αστυνομίας εκτιμούν τον αριθμό των διαδηλωτών σε περίπου 27.000 άτομα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Reuters ανεβάζουν τους συγκεντρωμένους σε τουλάχιστον 40.000 άτομα.

Αναφορές για ζημιές και συμπλοκές έρχονται και από άλλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα.

Το τραγικό συμβάν καταδίκασε με δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ. Σπ. Παπασπύρος, κάνοντας λόγο για "φασιστική πρακτική" που στρέφεται κατά όλων των αγώνων.

----Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

"Κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε κτίριο τράπεζας, στην οδό Σταδίου 23, όπου εντοπίστηκαν τρία άτομα νεκρά (δύο γυναίκες και ένας άνδρας), ενώ άλλα πέντε άτομα (τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας) απεγκλωβίστηκαν σώα, από υπερκείμενους ορόφους.

Επίσης, εκδηλώθηκαν πυρκαγιές και υπέστησαν ζημιές τα παρακάτω κτίρια:

Το κτίριο της Νομαρχίας Αθηνών, στην οδό Συγγρού 15.

Το κτίριο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, στην οδό Αμαλίας 40. 

Κτίριο γραφείων στην οδό Συγγρού 1.

Ζημιές υπέστησαν επίσης ένα πυροσβεστικό όχημα από πυρκαγιά, μπροστά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και κάδοι απορριμμάτων.

Τέλος, πέντε άτομα μεταφέρθηκαν ελαφρά τραυματισμένα, στα νοσοκομεία "Γ. Γεννηματά" και "Σωτηρία".

Στην αντιμετώπιση των συμβάντων συμμετείχαν 110 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 40 οχήματα, ενώ πριν από την έναρξη των επεισοδίων υπήρχε διασπορά πυροσβεστικών δυνάμεων στο κέντρο της Αθήνας.

Προανάκριση διενεργείται από την Ελληνική Αστυνομία". 

---Η ανακοίνωση της ΕΕΤ

"Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών εκφράζει τη βαθύτατη οδύνη της για τον τραγικό θάνατο των συναδέλφων υπαλλήλων της Marfin Egnatia Bank, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που έλαβαν χώρα το πρωί στο κέντρο της Αθήνας. Τα θερμότατα συλλυπητήρια στις οικογένειές τους".

---Η ανακοίνωση της Marfin

"Στην οικογένεια της MARFIN θρηνούμε σήμερα για τη δολοφονία τριών νεαρών συναδέλφων μας.

Εκφράζουμε την οργή μας κατά της Πολιτείας που εγνώριζε ότι μόνο από τύχη δεν είχαν συμβεί μέχρι σήμερα τέτοια τραγικά περιστατικά. Εκφράζουμε ακόμα την οργή μας για τα ξύλινα πολιτικά λόγια και τις αντιδικίες σκοπιμότητας ορισμένων πολιτικών στη Βουλή την ώρα που οι σοροί των συναδέλφων μας δεν είχαν αποσυρθεί από το κατάστημά μας που επολιορκείτο ακόμα από τους διαδηλωτές ή και αναρχικούς.

Οι αυτουργοί μακάρι να συλληφθούν και να τιμωρηθούν. Τη μεγαλύτερη ευθύνη όμως έχουν οι ηθικοί αυτουργοί που δυστυχώς δεν θα τιμωρηθούν ποτέ". 

----Η πρωινή ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για την απεργία


"Πραγματοποιήθηκε σήμερα ΤΕΤΑΡΤΗ 05/05/2010 η 24ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με απόλυτη επιτυχία και καθολική συμμετοχή των εργαζομένων απ’ όλους τους κλάδους και τους εργασιακούς χώρους. Σε πολλούς κλάδους και χώρους του Ιδιωτικού Τομέα η συμμετοχή των εργαζομένων έφθασε στο 100%. Το συλλαλητήριο που έγινε στην Αθήνα ήταν το μεγαλύτερο που έγινε ποτέ.

Πανεργατικό αίτημα της Απεργίας ήταν να αλλάξουν ριζικά οι κυβερνητικές εξαγγελίες καθώς και οι όροι και οι προκλητικές απαιτήσεις των δανειστών της Τρόικας ( Ε. Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) οι οποίοι επέβαλαν ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ και τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες περιοριστικές πολιτικές στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας.

Εκφράστηκε με τον πιο έντονο τρόπο η αντίθεση των εργαζομένων:
Α) Στα άδικα και σκληρά οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης τα οποία οδηγούν τους εργαζόμενους και συνταξιούχους στην εξαθλίωση αλλά και την οικονομία σε βαθύτατη ύφεση και στην εκτόξευση της ανεργίας.
Β) Στην ανατροπή του εργασιακού θεσμικού πλαισίου και μάλιστα με τον απαράδεκτο αντιδημοκρατικό τρόπο των υπουργικών αποφάσεων.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν την ακύρωση αυτών των μέτρων και "δεσμών". Απαιτούν να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, οι οικονομικά ισχυροί και όσοι ευθύνονται για αυτή την τραγική θέση της χώρας.

Στην απεργία μας παρευρέθηκαν και απηύθυναν μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης εκπρόσωποι από τη ΣΕΣ, DGB, CGT, FO, CFDT Γαλλίας και την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατών Μετάλλου.

Οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα συνεχιστούν και θα ενταθούν όσο συνεχίζεται αυτή η άδικη και αντεργατική πολιτική.

Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία των απεργών προς τη Βουλή των Ελλήνων όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης".

---Τι σχολιάζουν τα ξένα ΜΜΕ

Στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας ειδησεογραφίας φιγουράρει το θέμα του θανάτου των τριών ατόμων κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, ενώ εκτενή είναι τα φωτογραφικά ρεπορτάζ και τα βιντεορεπορτάζ που φιλοξενούν στις ιστοσελίδες τους.

BBC: Πιθανή αύξηση της πίεσης στον πρωθυπουργό βλέπει ο ανταποκριτής του BBC λόγω του τραγικού γεγονότος, ενώ δεν θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο να υπάρξει αντίδραση και κατά των αυτουργών.

CNN: Εκτεταμένη αναφορά στα επεισόδια φιλοξενεί το CNN, που κάνει πρώτο θέμα στην κατηγορία των διεθνών ειδήσεων το θέμα των θανάτων. Το κανάλι σε τηλεοπτικό του ρεπορτάζ περιγράφει εικόνες πολέμου στο κέντρο της Αθήνας τις οποίες αποδίδει στην απόπειρα της κυβέρνησης να περάσει περικοπές δαπανών.

Reuters: "Χτύπημα" στα σχέδια του πρωθυπουργού για περικοπές δαπανών που ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζει τη βία το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του.

Bloomberg: Την εικόνα της λαϊκής οργής μεταφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg όπου αναφέρονται μαρτυρίες απλών πολιτών διαφόρων ηλικιών και επαγγελμάτων να συμφωνούν με τις κινητοποιήσεις κατά των νέων μέτρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v