Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επικεφαλής της "τρόικας" για περικοπές δώρων

"Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον". Με τη φράση αυτή οι επικεφαλής της "τρόικας" άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων.

Οι επικεφαλής της τρόικας για περικοπές δώρων
"Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον".

Με τη φράση αυτή, ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ κ. Π. Τόμσεν και ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν κ. Σερβάς Ντερόουζ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων από την πλευρά της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του τριετούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αναγνωρίζοντας πως το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση "απαιτεί μεγάλες θυσίες από τους πολίτες".

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν στην Αθήνα, ξεκαθάρισαν παράλληλα ότι οι ίδιοι δεν έθεσαν ζήτημα κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αν και σημείωσαν πως περιμένουν "επέκταση των περικοπών που αποφασίστηκαν για τον δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό".

Η τρόικα, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη, δεν ήρθε για να… φύγει. Παρά την ολοκλήρωση του προγράμματος των έκτακτων μέτρων και την ανακοίνωσή τους από την ελληνική κυβέρνηση, έγινε γνωστό ότι εξετάζεται η πιθανότητα μόνιμης εγκατάστασης ενός ή δύο τοποτηρητών στην Ελλάδα, πέραν των τριμηνιαίων εξετάσεων, στις οποίες θα υποβάλλεται η χώρα.

Οι κ. Τόμσεν και Ντερόουζ πιστεύουν ότι οι αγορές θα αντιδράσουν θετικά στο σημερινό πακέτο και τα spreads σταδιακά θα αποκλιμακωθούν, ενώ αναφορικά με τη δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών είπαν πως θα είναι ανεξάρτητο από την κυβέρνηση, θα παρεμβαίνει σε περιπτώσεις όπου κάποια τράπεζα χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση και δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν στη διαχείρισή του -πέραν της Τράπεζας της Ελλάδος- και στελέχη του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Άλλες πηγές αναφέρουν, πάντως, πως το συγκεκριμένο ταμείο θα έχει πόρους από κάποιας μορφής εισφορά που θα επιβληθεί στις τραπεζικές συναλλαγές, όμως αυτό δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v