Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως θα ρυθμίσετε τα ληξιπρόθεσμα χρέη έως 31/5

Μια ακόμα ευκαιρία για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το δημόσιο με ευνοϊκούς όρους, έχουν όσοι σπεύσουν τις εφορίες έως τις 31 Μαΐου και καταβάλλουν το σύνολο ή έστω το ήμισυ του χρέους τους.

Πως θα ρυθμίσετε τα ληξιπρόθεσμα χρέη έως 31/5
Μια ακόμα ευκαιρία για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς το δημόσιο με ευνοϊκούς όρους, έχουν όσοι σπεύσουν τις εφορίες έως τις 31 Μαΐου και καταβάλλουν το σύνολο ή έστω το ήμισυ του χρέους τους.

Σε αυτή την περίπτωση κερδίζουν διαγραφή του 60%-80% των προσαυξήσεων . Ο γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος έστειλε σήμερα στις εφορίες αναλυτικές οδηγίες για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που προβλέπεται στον τελευταίο φορολογικό νόμο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οφειλές προς το Δημόσιο, βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Τελωνεία, καθώς και οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται μέσω των Δ.Ο.Υ., οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, απαλλάσσονται από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό 80% εφόσον εξοφληθούν εφάπαξ στο σύνολό τους ή σε ποσοστό 60% εφόσον εξοφληθεί το ήμισυ της οφειλής, έως τις 31 Μαΐου 2010.

Το 50% της οφειλής πρέπει να αφορά το σύνολο μεμονωμένης εγγραφής ή εγγραφών κατά το μέρος αυτών που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο.

Είναι αυτονόητο ότι το ποσό της οφειλής που απομένει βαρύνεται με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής με βάση τα στοιχεία της βεβαίωσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η υποβολή αίτησης από τον οφειλέτη ή οποιοδήποτε συνυπόχρεο για την οφειλή πρόσωπο και ταυτόχρονη καταβολή έως τις 31 Μαΐου 2010.

Ποιες οφειλές υπάγονται

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν:

* Οφειλές, βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 356/74 ΦΕΚ 90 Α (Κ.Ε.Δ.Ε.), μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009. 

* Από τις παραπάνω οφειλές μπορεί να υπαχθούν στη ρύθμιση μόνο, εφόσον το επιθυμεί ο οφειλέτης, αυτές που τελούν σε αναστολή είσπραξης ή έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής κατά τις διατάξεις των άρθρων 13-21 ν. 2648/98 ΦΕΚ 238 Α, όπως ισχύουν καθώς και εκείνες, που έχουν υπαχθεί σε οποιαδήποτε ρύθμιση που τηρείται κατά την υποβολή της αίτησης.

Αντίθετα δεν υπάγονται στη ρύθμιση, ακόμη και αν ζητηθεί από τον οφειλέτη, οφειλές υπέρ ξένων κρατών, καθώς και τυχόν οφειλές, που από ειδικές διατάξεις, δεν επιτρέπεται η απαλλαγή τους από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v