Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Ανοίγει ο δρόμος ενίσχυσης στις αεροπορικές

Το δρόμο για την οικονομική στήριξη των αεροπορικών εταιρειών  που επλήγησαν βαριά από την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων, λόγω της ηφαιστειακής τέφρας που κάλυψε την Ευρώπη πριν λίγες μέρες, ανοίγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΕΕ: Ανοίγει ο δρόμος ενίσχυσης στις αεροπορικές
Το δρόμο για την οικονομική στήριξη των αεροπορικών εταιρειών αλλά και όλων των εμπλεκόμενων της αεροπορικής βιομηχανίας που επλήγησαν βαριά από την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων, λόγω της ηφαιστειακής τέφρας που κάλυψε την Ευρώπη πριν λίγες μέρες, ανοίγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να λάβουν προσωρινά μέτρα για να βοηθήσουν τις αεροπορικές εταιρείες που καθήλωσαν τα αεροσκάφη τους την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας του σύννεφου της ηφαιστειακής τέφρας.
 
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το κλείσιμο του εναέριου χώρου στην ΕΕ δικαιολογεί την λήψη μέτρων σε προσωρινή βάση καθώς και την ευελιξία στην εφαρμογή των ισχυόντων κανόνων και πολιτικών για να χαλαρώσει η πίεση στις αεροπορικές εταιρείες και να βοηθηθούν στα άμεσα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

Κατά την περίοδο που η τέφρα του ισλανδικού ηφαιστείου κάλυψε μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακυρώθηκαν περίπου 100.000 αεροπορικές πτήσεις, πλήττοντας περίπου 10 εκατομμύρια επιβάτες, γεγονός που είχε ως συνέπεια οικονομικές απώλειες που κυμαίνονται από 1,5 εως 2,5 δισεκατομμύρια για όλους τους τομείς της αεροπορικής βιομηχανίας (αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, ταξιδιωτικούς πράκτορες).

Η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαλαρώσει τους εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς σε ότι αφορά την ενίσχυση των αεροπορικών εταιρειών θα ανοίξει το δρόμο για την διεκδίκηση στήριξης και από τις δύο μεγάλες ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, Aegean Airlines και Olympic Air, οι οποίες είχαν σημαντικές απώλειες τζίρου παρότι ο ελληνικός εναέριος χώρος δεν αντιμετώπισε πρόβλημα λόγω τη ηφαιστειακής τέφρας.

Σημαντικές απώλειες για τις ελληνικές εταιρείες

Σύμφωνα με υπολογισμούς οι απώλειες τζίρου για τις δύο μεγαλύτερες ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, ανέρχονταν σε περίπου 1 εκατομμύριο την ημέρα. Οι συνολικές απώλειες τζίρου εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι εταιρείες επιβαρύνθηκαν με επιπλέον ποσά για την παροχή φιλοξενίας στους επιβάτες τους που δεν κατέστη δυνατόν να πετάξουν.

Οι απώλειες σε επίπεδο τζίρου ήταν μεγαλύτερες για την Aegean Airlines η οποία είχε περισσότερες προορισμούς σε περιοχές που επηρεάστηκαν σοβαρά από την τέφρα του ηφαιστείου.

Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός

Η κρίση που προκάλεσε στις αεροπορικές μεταφορές της Ευρώπης η έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία οδηγεί την ΕΕ σε αναζήτηση τρόπων βελτίωσης των μηχανισμών αντίδρασης της Ευρώπης. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Μεταφορών που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαϊου στις Βρυξέλλες με αποκλειστικό θέμα το χάος που προκλήθηκε στις αερομεταφορές.

Μεταξύ των προτάσεων που αναμένεται να κατατεθούν στην συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών προς έγκριση είναι η επίσπευση του χρονοδιαγράμματος καθιέρωσης του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού τον οποίο θα διαχειρίζεται το Eurocontrol.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v