Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμες εφεδρείες από τις τράπεζες

Η "δεξαμενή" των κρατικών ομολόγων και τα όρια επιπρόσθετου δανεισμού από την ΕΚΤ για το επόμενο διάστημα. Μαξιλάρι (και) από την ενεργοποίηση της επέκτασης του πακέτου στήριξης.

Κρίσιμες εφεδρείες από τις τράπεζες
Κρίσιμες για την ενδιάμεση περίοδο ως την ένταξη της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης εφεδρείες άντλησης ρευστότητας διαθέτει, σύμφωνα με κύκλους της Τράπεζας της Ελλάδος και τραπεζίτες, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Κρατικά ομόλογα της Ελλάδας και άλλων χωρών της Ε.Ε. αλλά και η επέκταση του μηχανισμού στήριξης αποτελούν τα δύο βασικά όπλα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ενώ υπάρχει επιπλέον και η δυνατότητα καλυμμένων ομολογιών που θα δοθούν απευθείας ως ενέχυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα ελληνικού δημοσίου αξίας άνω των 50 δισ. ευρώ. Μόνο η Εθνική, η Alpha, η EFG Eurobank και η Πειραιώς κατείχαν στις 31/12/09 αθροιστικά ομόλογα αξίας 34,2 δισ. ευρώ. Στο τέλος του χρόνου είχαν αντλήσει από την ΕΚΤ ρευστότητα ύψους 34 δισ. ευρώ είτε με ενέχυρο κρατικά ομόλογα είτε μέσω τιτλοποιήσεων και καλυμμένων ομολογιών.

Η ΕΤΕ στο τέλος του 2009 είχε αντλήσει από την ΕΚΤ ρευστότητα ύψους 11 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ημερομηνία κατείχε κρατικά ομόλογα της Ελλάδας και χωρών της Ε.Ε. ύψους 25 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι από τις αρχές του έτους έως σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπολογίζεται ότι δανείστηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περισσότερα από 15 δισ. ευρώ, είναι εμφανές ότι η Εθνική διαθέτει εφεδρείες.

Αναλυτές υπολογίζουν ότι η Εθνική Τράπεζα διαθέτει τη δυνατότητα να ενεχυριάσει στην ΕΚΤ ομόλογα αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ αντλώντας επιπρόσθετη ρευστότητα. Το γεγονός ότι η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα διακρατούσε στο τέλος του 2009 και κρατικά ομόλογα άλλων χωρών της Ε.Ε. αξίας 7 δισ. ευρώ της έδινε και της δίνει ευχέρεια κινήσεων.

Η EFG Eurobank είχε αντλήσει στο τέλος του 2009 από την ΕΚΤ ρευστότητα 6 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ημερομηνία διέθετε χαρτοφυλάκιο κρατικών ελληνικών ομολόγων αξίας 6,7 δισ. ευρώ.

Ρευστότητα 10,3 δισ. ευρώ είχε αντλήσει στο τέλος του έτους από την ΕΚΤ η Alpha Bank ενεχυριάζοντας τιτλοποιημένα δάνεια και καλυμμένες ομολογίες κατά κύριο λόγο, καθώς την ίδια ημερομηνία το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της ανερχόταν μόλις σε 2,8 δισ. ευρώ.

Τέλος, η Τράπεζα Πειραιώς έχει δανειστεί από την ΕΚΤ 6,7 δισ. ευρώ, στο τέλος της περασμένης χρονιάς, διαθέτοντας ισόποσης αξίας κρατικά ελληνικά ομόλογα.

Στην ΕΚΤ οι τράπεζες θα εξαργυρώσουν και το συμπληρωματικό "πακέτο" στήριξης που θα λάβουν από το ελληνικό δημόσιο. Ήδη η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η EFG Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλαν αιτήσεις για άντληση επιπρόσθετης ρευστότητας.

Οι τράπεζες αιτούνται να λάβουν ειδικά ομόλογα ελληνικού δημοσίου καθώς και να εκδώσουν οι ίδιες ομόλογα με την εγγύηση του Δημοσίου. Μέχρι σήμερα οι τράπεζες έχουν αντλήσει από το σκέλος των εγγυήσεων περίπου 3 δισ. ευρώ και από τα ειδικά ομόλογα άλλα 4,6 δισ. ευρώ. Μένουν, δηλαδή, αναξιοποίητα 12 δισ. ευρώ από τις εγγυήσεις και άλλα 3,43 δισ. ευρώ από τα ειδικά ομόλογα.

Υπάρχει, επιπρόσθετα, αδιάθετο άλλο 1,3 δισ. ευρώ από το σκέλος των προνομιούχων μετοχών καθώς μερικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς κ.ά.) άντλησαν λιγότερα κεφάλαια από αυτά που τους αναλογούσαν, ενώ κάποιες άλλες (Aspis Bank) δεν υπήχθησαν τον Μάιο του 2009 και πιθανότατα θα κάνουν χρήση των προνομιούχων μετοχών τώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v