Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέτρα-σοκ ζητούν ΕΕ - ΔΝΤ από την Ελλάδα

Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ελεύθερες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και κατάργηση του Οργανισμού Διαμεσολάβησης απαιτεί η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση.

Μέτρα-σοκ ζητούν ΕΕ - ΔΝΤ από την Ελλάδα
Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ελεύθερες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και κατάργηση του Οργανισμού Διαμεσολάβησης στον οποίο έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στην περίπτωση ασυμφωνίας με τους εργοδότες για τις εισοδηματικές αυξήσεις απαιτεί η τρόικα Ε.Ε. - ΕΚΤ και ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να δώσει το πράσινο φως της ενεργοποίησης του μηχανισμού οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας.

Το πακέτο των σκληρών μέτρων που ξεκάθαρα απαίτησε χθες με δηλώσεις της και η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Ά. Μέρκελ αναμένεται να «κλειδώσει» έως το τέλος της εβδομάδας -ορισμένοι μάλιστα τοποθετούν τις ανακοινώσεις την προσεχή Πέμπτη ή την Κυριακή- και η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να αποτρέψει την επιβολή των πλέον «αιματηρών» για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς μέτρων, όπως η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται διατεθειμένο να αναλάβει πρόσθετες δημοσιονομικές δεσμεύσεις πέραν των όσων περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επικαιροποίηση του ΠΣΑ η προσαρμογή θα έχει ορίζοντα το 2014. Τότε, ο νέος στόχος θα αφορά σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, γεγονός που σημαίνει έλλειμμα μηδέν. Ένας τέτοιος στόχος ανεβάζει το μέγεθος της προσαρμογής στις 10 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΑΕΠ (πέραν των 4 μονάδων της φετινής μείωσης) ή σε εξοικονομήσεις της τάξεως των 23,7 δισ. ευρώ (στα 237,4 δισ. ευρώ το ΑΕΠ πέρυσι, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της Eurostat) στην τετραετία 2011 - 2014, οδηγώντας την ελληνική κοινωνία σε πενταετές (συμπεριλαμβανομένου του 2010) τούνελ λιτότητας.

Το «αντίδωρο» της τρόικας στην πενταετή λιτότητα θα είναι η ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας.

Επί της ουσίας, με την αγορά ελληνικών ομολόγων κλειστή (χθες το spread στα δεκαετή ομόλογα χτύπησε 668 μονάδες, με την απόδοση να εκτινάσσεται στο 9,46%, ενώ η αξία των αγορών ομολόγων έφτασε σε μόλις 20 εκατ. ευρώ!), το Δημόσιο γνωρίζει ότι είναι αδύνατον να βγει στις αγορές για να δανειστεί.

Έτσι, μονόδρομος είναι η λύση του μηχανισμού, ο οποίος όμως θα ενεργοποιηθεί με τους όρους των… άλλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v