Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΕΑΠ: Αναμένουν πιέσεις για μείωση ενοικίων

Ασφυκτικές πιέσεις για μείωση ενοικίων από τις επιχειρήσεις που μισθώνουν τα ακίνητά τους αναμένουν το προσεχές διάστημα οι ΑΕΕΑΠ, ωστόσο εκτιμούν ότι τα όποια αιτήματα θα εξεταστούν με καλή διάθεση από τις δυο πλευρές.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΑΕΕΑΠ: Αναμένουν πιέσεις για μείωση ενοικίων
Ασφυκτικές πιέσεις για μείωση ενοικίων από τις επιχειρήσεις που μισθώνουν τα ακίνητά τους αναμένουν το προσεχές διάστημα οι εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), ωστόσο εκτιμούν ότι τα όποια αιτήματα θα εξεταστούν με καλή διάθεση από τις δύο πλευρές.

Μιλώντας στο συνέδριο "REIC Money Conference 2010" που διοργάνωσε η εταιρία Ethos Media, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Properties, κ. Γιώργος Χρυσικός, ανέφερε ότι αιτήματα για μείωση του ύψους των ενοικίων υπήρξαν και πέρυσι, αλλά οι ΑΕΕΑΠ τα αντιμετώπισαν "παγώνοντας" τις όποιες αναπροσαρμογές είχαν σχεδιάσει.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσικό, οι πιέσεις για μειώσεις θα επανέλθουν και μάλιστα θα είναι εντονότερες από το καλοκαίρι και κυρίως περί τα τέλη του έτους.

Παρά το ενδεχόμενο οι ΑΕΕΑΠ να αναγκαστούν εξαιτίας της ελληνικής οικονομικής κρίσης να μειώσουν τα ενοίκια και κατά συνέπεια να περιορίσουν τα έσοδά τους, τα στελέχη αυτών των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι οι μετοχές τους θα συνεχίσουν να αποτελούν ευκαιρία για επένδυση.

"Οι ελληνικές ΑΕΕΑΠ, λόγω του αυστηρού θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους, συμπεριφέρθηκαν καλύτερα στην κρίση", υποστήριξε ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, γενικός διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας και διευθύνων σύμβουλος της νεοσύστατης Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η απόδοση των ΑΕΕΑΠ κυμαίνεται σήμερα στο 7% - 8% και επομένως η τοποθέτηση κεφαλαίων στις συγκεκριμένες μετοχές θεωρείται σημαντική επενδυτική ευκαιρία.

Τα στελέχη των ΑΕΕΑΠ υποστήριξαν επίσης ότι οι μετοχές των εταιριών αυτών είναι  διαπραγματεύσιμες σήμερα σε τιμές που είναι χαμηλότερες μέχρι 50% σε σχέση με την αξία του χαρτοφυλακίου τους.

Δεν υπάρχει "προϊόν"

Πέρα από τις παρενέργειες της κρίσης, ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολεί τις ΑΕΕΑΠ είναι η έλλειψη που υπάρχει στην ελληνική αγορά σε ό,τι αφορά ακίνητα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο επένδυσης. "Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει προϊόν για να αγοράσουν οι ΑΕΕΑΠ", σημείωσε ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, επικεφαλής της εταιρίας ανάπτυξης ακινήτων Dimand και μέτοχος της Trastor ΑΕΕΑΠ.

Πάντως, παρά τα προβλήματα, ο θεσμός των ΑΕΕΑΠ, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι παράγοντες της συγκεκριμένης αγοράς, θα αναπτυχθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, τα στελέχη των ΑΕΕΑΠ κάλεσαν τους ιδιώτες επενδυτές να γνωρίσουν τον θεσμό και να τον χρησιμοποιήσουν τοποθετώντας σε μετοχές αυτών των επιχειρήσεων τα χρήματα που ούτως ή άλλως σχεδίαζαν να επενδύσουν σε ακίνητα εισοδήματος.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v