Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 15/5 η τελική ημερομηνία διαβουλεύσεων

Άρχισε η συζήτηση μεταξύ Ελλάδας-ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ για την εξειδίκευση των μέτρων που απαιτούνται και τους όρους χρηματοδότησης. Στις 15 Μαΐου η καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων.

Στις 15/5 η τελική ημερομηνία διαβουλεύσεων
Τις τεχνικές λεπτομέρειες με την πλήρη εξειδίκευση των μέτρων που απαιτούνται από την ελληνική πλευρά και των όρων χρηματοδότησης επακριβώ άρχισε να συζητά σήμερα το κλιμάκιο της τρόικας Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα με ημερομηνία λήξης των διαπραγματεύσεων, θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες, αλλά σε κάθε περίπτωση στις 15 Μαΐου είναι η καταληκτική ημερομηνία, αφού τότε η Ελλάδα θα πρέπει να περάσει τις τριμηνιαίες εξετάσεις από την Κομισιόν, υποβάλλοντας το κείμενο για την εξειδίκευση εφαρμογής του ΠΣΑ και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει.

Όπως είπε ο υπουργός, στο τέλος της διαδικασίας των διαβουλεύσεων θα προκύψει ένα κοινό κείμενο το οποίο δεν γράφεται σε λευκή κόλλα χαρτί, αλλά έχοντας ως βάση τις αποφάσεις του Ecofin και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Το ένα σκέλος αυτού του κοινού κειμένου θα αφορά στις πολιτικές που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά την τριετία 2010 - 2012 και το άλλο σκέλος στο ποσό, στον τρόπο και στον πλήρη μηχανισμό της χρηματοδότησης.

Παρά τις όποιες πιθανές διαφωνίες μεταξύ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, η εκτίμηση του υπουργού Οικονομικών είναι πως οι πιθανές μεταξύ τους διαφορετικές προσεγγίσεις θα συγκλίνουν καθώς το ΔΝΤ γνωρίζει ότι μπαίνει σε έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι ακόμα και μετά τη σημερινή συνάντηση δεν ζητούνται πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για φέτος.

Ζητούνται περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής για το 2011 και το 2012 και πλήρης αποτύπωση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε κατηγορηματικά τα περί αναδιαπραγμάτευσης του δημοσίου χρέους της χώρας.

Τόνισε πως οι συνομιλίες θα είναι απολύτως εμπιστευτικές και δεν θα υπάρξουν διαρροές για τις συνομιλίες.

Το επόμενο ραντεβού του κ. Παπακωνσταντίνου με το κλιμάκιο έχει κανονιστεί για το πρωί της Παρασκευής, ενώ στο πλαίσιο της παραμονής τους στην Αθήνα οι εμπειρογνώμονες θα έχουν σειρά συναντήσεων με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας, Οικονομίας και με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά η ατζέντα αυτών των συναντήσεων δεν έχει ακόμα μορφοποιηθεί.

Ο υπουργός, άλλωστε, επανέλαβε ότι η τυχόν ενεργοποίηση του μηχανισμού μπορεί να προηγηθεί, εφόσον παραστεί ανάγκη, της ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων, όπως άλλωστε και οι προκαταρκτικές εγκρίσεις των χωρών της ευρωζώνης που θα χρηματοδοτήσουν τον μηχανισμό.

Η τελική έγκριση όμως από τα κοινοβούλια των χωρών, όπου απαιτείται, δεν μπορεί να προϋπάρξει του τελικού πλαισίου.

Διέψευσε τέλος ότι έγιναν σήμερα διαπραγματεύσεις για το ύψος του επιτοκίου.

Σήμερα ή αύριο το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιοποιήσει τα βασικά σημεία των πορισμάτων των δύο κλιμακίων του ΔΝΤ που παρέμειναν το προηγούμενο 15νθήμερο στην Αθήνα, στο πλαίσιο παροχής τεχνικής βοήθειας για την αύξηση των εσόδων και τον έλεγχο των δαπανών.

Τα πορίσματα στο σύνολό τους αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από το ίδιο το ΔΝΤ τις επόμενες δύο εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v