Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάος με τις εκπτώσεις δαπανών από ιατρικά έξοδα!

Χάος από το… πουθενά κατάφερε να προκαλέσει το ΥΠΟΙΚ στο θέμα των εκπτώσεων δαπανών από ιατρικά έξοδα και νοσήλια. Με τις ισχύουσες διατάξεις, φέτος ιατρικά έξοδα αφαιρούνται σε ποσοστό 100% από το εισόδημα.

Χάος με τις εκπτώσεις δαπανών από ιατρικά έξοδα!
Χάος από το… πουθενά κατάφερε να προκαλέσει το υπουργείο Οικονομικών στο θέμα των εκπτώσεων δαπανών από ιατρικά έξοδα και νοσήλια. Με τις ισχύουσες διατάξεις, φέτος ιατρικά έξοδα αφαιρούνται σε ποσοστό 100% από το εισόδημα και τα νοσήλια οδηγούν σε μείωση φόρου 20% για ποσά έως 6.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα, μέσω της εγκυκλίου για τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν τη φορολογική δήλωση, ζήτησε από τους φορολογουμένους να υποβάλλουν βεβαιώσεις από τα ασφαλιστικά τους ταμεία όπου τα ιατρικά έξοδα και τα νοσήλια θα αποτυπώνονταν ξεχωριστά. Ζητούσε παράλληλα να υποβάλλονται και οι πρωτότυπες αποδείξεις (οι οποίες υποβάλλονται στα ασφαλιστικά ταμεία) για να αναγνωριστούν οι εκπτώσεις.

Τώρα, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να διορθώσει το αλαλούμ, αν και η κατάσταση δεν είναι απλούστερη…

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ορίζεται ότι σε όσες περιπτώσεις στις βεβαιώσεις τις οποίες χορήγησαν τα ασφαλιστικά ταμεία δεν διαχωρίζονται οι δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης σε δαπάνες που καταβλήθηκαν για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις σε γιατρούς (φυσικά πρόσωπα) και σε δαπάνες που καταβλήθηκαν για νοσηλεία και για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρικά κέντρα κ.λπ., και εφόσον δεν υπάρχουν φωτοαντίγραφα των αποδείξεων, οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν στη ΔΟΥ σχετική υπεύθυνη δήλωση, με την οποία να διαχωρίζουν το μη καλυπτόμενο από το ταμείο ποσό σε νοσοκομειακά έξοδα και σε ιατρικά έξοδα σε γιατρούς - φυσικά πρόσωπα.

Ο διαχωρισμός αυτός θα πρέπει να γίνεται αναλογικά με βάση τα δικαιολογητικά που υπέβαλαν στο ταμείο τους.

Σε περίπτωση όπου δεν υπάρχουν φωτοαντίγραφα και ο φορολογούμενος επιθυμεί να υποβάλει σχετική υπεύθυνη δήλωση, τότε και πάλι το ποσό θα γίνεται δεκτό, αλλά θα εκπίπτει από τον φόρο ως δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης, δηλαδή θα εκπίπτει από τον φόρο το 20% του ποσού των δαπανών που δεν καλύφθηκε από τα ταμεία, χάνοντας έτσι την έκπτωση 100% για τα ιατρικά έξοδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v