Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Γκαζώνει" το ΥΠΟΙΚ για αύξηση εσόδων

"Τέρμα τα γκάζια" για την αναστήλωση των δημοσίων εσόδων πατάει το υπουργείο Οικονομικών, αξιοποιώντας και στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Γκαζώνει το ΥΠΟΙΚ για αύξηση εσόδων
Τέρμα τα γκάζια για την αναστήλωση των δημοσίων εσόδων πατάει το υπουργείο Οικονομικών, αξιοποιώντας και στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα για την άμεση εισροή εσόδων.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, συγκροτείται ομάδα δράσης με τη συμμετοχή ιδιωτών σε κάθε εφορία για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, προχωρά η αναμόρφωση του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στη βάση διασταυρώσεων στοιχείων, εφαρμόζονται αυστηρότερες ποινές, αναμορφώνεται το ΣΔΟΕ και προχωρά καμπάνια για την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης.

Παράλληλα, προωθείται νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και την κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων.

Τα πάνω-κάτω έρχονται στις φορολογικές δηλώσεις, καθώς προωθείται πλήρης επανασχεδιασμός της φόρμας δήλωσης στοιχείων φορολογίας εισοδήματος και σχεδιάζεται η καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής δήλωσης για όλους του φορολογουμένους από το 2011 με άμεσες διασταυρώσεις στοιχείων κατά την υποβολή της δήλωσης.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών υπογράφει εντός των επόμενων ημερών συμφωνία με τις πέντε μεγαλύτερες διεθνείς και εγχώριες ελεγκτικές εταιρίες, από τις οποίες θα επιλεγούν δύο άτομα που θα τοποθετηθούν σε κάθε υπουργείο για την παρακολούθηση των δαπανών κάθε υπουργείου και τη σύνταξη προϋπολογισμών προγραμμάτων.

Εκπρόσωποι των ελεγκτικών εταιριών θα τοποθετηθούν και στα ασφαλιστικά ταμεία και στα νοσοκομεία.

Στις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών, άλλωστε, περιλαμβάνεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες δημιουργείται διυπουργική επιτροπή για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Σε προσεχή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα τεθεί προς έγκριση θέμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ενώ στα σκαριά βρίσκονται τα νέα επιχειρησιακά σχέδια για τις ΔΕΚΟ και η κατάργηση και συγχώνευση φορέων του Δημοσίου.

Όταν ο υπουργός ρωτήθηκε εάν οι καταργήσεις αυτές συνοδεύονται και από απολύσεις, παρέπεμψε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο ο οποίος χειρίζεται το θέμα, όμως στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι όταν καταργείται ένας φορέας καταργούνται και οι αντίστοιχες θέσεις.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει τις επόμενες εβδομάδες για ψήφιση στη Βουλή ή θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες ψήφισης για 6 νομοσχέδια που αφορούν σε:

1. Ενσωμάτωση οδηγίας 123 για τις υπηρεσίες (βρίσκεται στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση).

2. Εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης.

3. Τεχνικά ψυχαγωγικά παιχνίδια.

4. Εξίσωση ορίων ηλικίας στο Δημόσιο.

5. Εναρμόνιση με την οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά.

6. Εναρμόνιση με την οδηγία για την εξαγορά πιστωτικών ιδρυμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v