Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σημαντικές απώλειες τζίρου για Aegean και Olympic

Σημαντικές οικονομικές απώλειες έχουν και οι ελληνικές αεροπορικές εταιρίες οι οποίες πλήττονται από τα προβλήματα που προκαλεί στις αεροπορικές πτήσεις η τέφρα που έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Σημαντικές απώλειες τζίρου για Aegean και Olympic
Σημαντικές οικονομικές απώλειες έχουν και οι ελληνικές αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες πλήττονται από τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί στις αεροπορικές πτήσεις η ηφαιστειακή τέφρα που έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι ελληνικές αεροπορικές δεν έμειναν αλώβητες, παρότι τα ελληνικά αεροδρόμια και ο ελληνικός εναέριος χώρος δεν έπεσαν "θύματα" της στάχτης.

Οι πρώτοι υπολογισμοί αναφέρουν ότι οι απώλειες τζίρου για τις δύο μεγαλύτερες ελληνικές αεροπορικές εταιρίες, Aegean Airlines και Olympic Air, ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ την ημέρα.

Ειδικότερα για την Aegean Airlines, η οποία πετά σε πολλούς προορισμούς στους οποίους τις τελευταίες μέρες δεν είναι εφικτή η εκτέλεση πτήσεων, οι απώλειες τζίρου φτάνουν τις 600.000 ευρώ ημερησίως και προέρχονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από το δίκτυο του εξωτερικού από όπου η εταιρία έχει χάσει περίπου σε ποσοστό 60%. Παράλληλα, όμως, απώλειες υπάρχουν και στο δίκτυο του εσωτερικού, αφού ένας μεγάλος αριθμός επιβατών επρόκειτο να ταξιδέψει συνδυάζοντας πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού.

Επιπλέον, η εταιρία έχει επιβαρυνθεί με το ποσό των 100.000 ευρώ για τη φιλοξενία επιβατών της που δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν, ως συνέπεια της ακύρωσης πτήσεων.

Για την Olympic Air οι απώλειες τζίρου είναι μικρότερες και φτάνουν τις 350.000 ευρώ την ημέρα. Αυτό, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας, οφείλεται στο ότι στο δίκτυό της υπάρχουν λιγότεροι "βόρειοι" προορισμοί σε σχέση με αυτό της Aegean.

Επιπλέον, όμως, η Olympic έχει επιβαρυνθεί με περίπου 500.000 ευρώ για τη φιλοξενία επιβατών των οποίων οι πτήσεις ματαιώθηκαν και αυτό παρότι, λόγω του έκτακτου και απρόβλεπτου χαρακτήρα του γεγονότος, η εταιρία δεν ήταν υποχρεωμένη να παρέχει υπηρεσίες φιλοξενίας στους επιβάτες της.

---Ενισχύσεις μελετά η Ε.Ε.

Την ίδια ώρα η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορέων (ΙΑΤΑ) υπολογίζει ότι το κόστος για τις αεροπορικές εταιρίες παγκοσμίως ανέρχεται σε 200 περίπου εκατομμύρια την ημέρα. Οι απώλειες αφορούν κυρίως σε εταιρίες της Ευρώπης και ήδη η Κομισιόν μελετά το ενδεχόμενο να επιτραπεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παράσχουν οικονομική στήριξη στις αεροπορικές τους που πλήττονται σοβαρά από το πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργήσει το ηφαιστειακό νέφος σε όλη την ήπειρο.

Σύμφωνα με τον επίτροπο ανταγωνισμού της Ε.Ε., κ. Χοακίν Αλμούνια, η Επιτροπή μελετά τη χαλάρωση των αυστηρών κανόνων της Ε.Ε. για κρατική βοήθεια στις αεροπορικές εταιρίες. Ο αρμόδιος επίτροπος διευκρίνισε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Κομισιόν να λάβει μέτρα παρόμοια με εκείνα που είχαν ληφθεί προκείμενου να ενισχυθούν οι αεροπορικές εταιρίες που είχαν πληγεί σοβαρά μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

---Τηλεδιάσκεψη

Τη θέση ότι η Επιτροπή θα πρέπει να δώσει το δικαίωμα στα κράτη-μέλη της να επιτρέπουν στους αερομεταφορείς να διεξάγουν τις πτήσεις τους με δική τους ευθύνη και υπό αυστηρές προϋποθέσεις, εξέφρασε ο Έλληνας υφυπουργός κ. Σηφουνάκης στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησαν χθες οι υπουργοί Μεταφορών των χωρών της Ε.Ε.

Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος ο κ. Σηφουνάκης στο κείμενο που απέστειλε στην τηλεδιάσκεψη τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών με μέτρα όπως η προσωρινή κατάργηση των περιορισμών ωρών οδήγησης (σε επίπεδα που δεν θα θίγεται η ασφάλεια μεταφορών), η ενίσχυση των σιδηροδρομικών δρομολογίων και η αύξηση χωρητικότητας σε βασικούς σιδηροδρομικούς άξονες.

---Δεν θα απεργήσουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Εν τω μεταξύ, την αναστολή των δύο 24ωρων κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγείλει για την Πέμπτη και την Παρασκευή αποφάσισαν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιβάτες που έχουν εγκλωβιστεί στα αεροδρόμια λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε στις αεροπορικές πτήσεις η ηφαιστειακή τέφρα.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, συνεκτιμώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον εναέριο χώρο της Ευρώπης και παρά, όπως σημειώνουν, το γεγονός ότι οι σοβαροί λόγοι των απεργιακών κινητοποιήσεων δεν έχουν εκλείψει, αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v