Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομάδα με 3 νέα μέτωπα, Eurostat και ΔΝΤ

Στις 21 Απριλίου, εκτός απροόπτου, η έναρξη διαβουλεύσεων Ελλάδας-ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ. Ευρεία σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου για τα επόμενα βήματα στην οικονομία. Αποκρατικοποιήσεις, κλειστά επαγγέλματα, "Καλλικράτης" στο επίκεντρο.

Εβδομάδα με 3 νέα μέτωπα, Eurostat και ΔΝΤ
Παράταση στην αναταραχή στην αγορά ελληνικών ομολόγων και στην ασάφεια αναφορικά με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, μία μέρα πριν από την "έξοδο" του ΟΔΔΗΧ στις αγορές για δανεικά 1,5 δισ. ευρώ με τρίμηνα έντοκα φέρνει η αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα έναρξης των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στην τρόικα Ε.Ε. - ΕΚΤ και ΔΝΤ, εξαιτίας των ματαιώσεων των αεροπορικών δρομολογίων.

Λόγω των ακυρώσεων πτήσεων το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως αναβάλλεται για μερικές μέρες η έναρξη των διαβουλεύσεων, υπενθυμίζοντας ότι αυτές αφορούν στο τριετές (αρχικά, επισήμως γινόταν λόγος για πολυετές) "πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του Ecofin του Φεβρουαρίου και θα μπορεί να υποστηριχτεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού".

Σύμφωνα με το υπουργείο, νέα προγραμματισμένη ημέρα έναρξης των διαβουλεύσεων είναι η Τετάρτη 21 Απριλίου, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Έτσι, τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στην προγραμματισμένη ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα εξεταστεί διεξοδικά η κατάσταση και θα προετοιμαστούν τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει να ανοίξουν εντός της εβδομάδας τρία μέτωπα διαρθρωτικών αλλαγών, προσδοκώντας ότι με την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων θα εξασφαλιστεί μικρότερη δόση ξένων υποδείξεων μέτρων οικονομικής πολιτικής.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να βγάλει στο προσκήνιο αποκρατικοποιήσεις, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και το πρόγραμμα "Καλλικράτης", ενώ παράλληλα προχωρά και το θέμα της ρύθμισης των χρεών των νοσοκομείων, το οποίο αναμένεται να έρθει με δυσάρεστο τρόπο στην επικαιρότητα και πάλι την προσεχή Πέμπτη.

Τότε αναμένονται οι ανακοινώσεις της Eurostat σχετικά με το ύψος του ελλείμματος το 2009 το οποίο κάθε άλλο παρά 12,7% του ΑΕΠ εκτιμήθηκε τελικά από τις κοινοτικές αρχές, εγείροντας για μία ακόμα φορά, και ίσως στη χειρότερη συγκυρία, ζήτημα αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων και της νέας κυβέρνησης.

Η Eurostat έχει ενστάσεις και για τα χρέη των νοσοκομείων και για τη λεγόμενη άσπρη τρύπα των πλεονασμάτων αλλά και για το μέγεθος της ύφεσης που οδήγησε σε περαιτέρω διεύρυνση της ποσοστιαίας αποτύπωσης του ελλείμματος.

Έτσι αναμένεται να ανακοινώσει έλλειμμα πάνω από 13% του ΑΕΠ -το χειρότερο σενάριο, το οποίο μάλλον απομακρύνθηκε, αφορούσε σε έλλειμμα 14,3%-, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τους χειρισμούς της κυβέρνησης ενώπιον των… επιτηρητών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v