Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mέτρα "μαχαίρι" με χρονοδιαγράμματα από ΕΕ

Χρονοδιάγραμμα μέτρων και αποφάσεων για το υπόλοιπο του 2010 και για το 2011 και 2012 ζητούν η Κομισιόν και το Eurogroup από την Ελλάδα, σε περίπτωση που αποφασίσει να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης.

Mέτρα μαχαίρι με χρονοδιαγράμματα από ΕΕ
Χρονοδιάγραμμα μέτρων και αποφάσεων για το υπόλοιπο του 2010 και για το 2011 και το 2012 ζητούν η Κομισιόν και το Eurogroup από την Ελλάδα, σε περίπτωση που αποφασίσει να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους ομολόγους του της ευρωζώνης στη Μαδρίτη για την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού, που μέχρι τώρα βρίσκεται εντός στόχων, καθώς και για τις αλλαγές στο φορολογικό, στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό.

Οι εταίροι μας όμως φαίνεται πως συμπλέουν με τη λογική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ζητούν σαφή και εκ των προτέρων χρονοδιαγράμματα σε βάθος τριετίας για το τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση.

Όπως όμως διευκρινίζει υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν στο euro2day, "το είδος των μέτρων που θα αποφασιστούν από εδώ και πέρα θα εξαρτηθούν κυρίως από το βάθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας που κινείται πάνω από 2%". Ένας δεύτερος παράγοντας είναι το πού θα οριστικοποιηθεί τελικά το ύψος του ελλείμματος για το 2009, το οποίο θα είναι υψηλότερο του επίσημου στόχου για 12,7%.

Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρινίζει ότι ακόμα και σαφή μέτρα να κατατεθούν από τώρα "σίγουρα θα αναθεωρούνται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, βάσει των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία'.

Μέχρι τώρα, πάντως, το επιτελείο του επιτρόπου κ. Όλι Ρεν (που έχει ενημερώσει την ελληνική πλευρά για τις προθέσεις του) κινείται πάνω σε συγκεκριμένες γραμμές:

- Η Κομισιόν πιέζει για περαιτέρω αλλαγές και για περικοπές δαπανών ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα αλλά και για οριστικοποίηση των αλλαγών στο ασφαλιστικό μέχρι το τέλος Ιουνίου. Μάλιστα, ο επίτροπος κ. Όλι Ρεν θα τοποθετηθεί και επισήμως στο Eurogroup του Μαΐου για την ανάγκη περαιτέρω αναδιάρθρωσης βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας.

- Πιέζει για περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου τομέα με κατάργηση όλων των ζημιογόνων φορέων και με νέες συγχωνεύσεις επιτροπών. Νέες περικοπές του λειτουργικού και καταναλωτικού κόστους του Δημοσίου.

- Ευέλικτη τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να συρρικνωθούν οι δαπάνες κατά 50%.

- Με πρόφαση τη ραγδαία πτώση της ανταγωνιστικότητας, θα ζητήσει και νέες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπουν και η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα, η ευθυγράμμιση των απολαβών στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα και η αλλαγή του ορίου 2% επί των απολύσεων. Με βάση τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του Μαρτίου, η Κομισιόν ζητά και ευέλικτη εργασία με τετραήμερα, κατάργηση υπερωριών, υποχρεωτικά ρεπό κ.λπ.

- Η Κομισιόν σε διαβουλεύσεις με την Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι το ασφαλιστικό προσχέδιο που έχει υποβάλει περιέχει κενά τα οποία πρέπει να συμπληρωθούν και να εφαρμοστούν όλα μέχρι το τέλος Ιουνίου. Σπρώχνει επίσης σε περαιτέρω συγχωνεύσεις ταμείων ώστε να υπάρχουν μέχρι τρία.

- Οι εταίροι μας ζητούν και επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, τα έσοδα των οποίων θα πηγαίνουν αποκλειστικά στη μείωση του δημόσιου χρέους. Στο πλαίσιο μείωσης του χρέους ζητούν και συρρίκνωση των εξοπλιστικών δαπανών.

Η γραμμή του Eurogroup, όπως διαμορφώθηκε στη Μαδρίτη, σκλήρυνε σε μια προσπάθεια να ευθυγραμμιστεί με τη λογική που εφαρμόζει του ΔΝΤ, καθώς στην Ε.Ε. θεωρούν ότι πλησιάζει η ώρα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Σε τέτοια περίπτωση θα ήταν καταστροφικό να υπάρξει διάσταση απόψεων, γεγονός που θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη αναταραχή στην αγορά ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v