Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Φρένο σε καταχρηστικούς όρους των τραπεζών

Τέλος στους καταχρηστικούς όρους των τραπεζών βάζει με την υπ’ αριθμόν 1210/2010 απόφασή της η Ολομέλεια του ΣτΕ, η οποία απέρριψε τις αιτήσεις τραπεζών που ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης.

ΣτΕ: Φρένο σε καταχρηστικούς όρους των τραπεζών
Τέλος στους καταχρηστικούς όρους των τραπεζών βάζει με την υπ’ αριθμόν 1210/2010 απόφασή της η Ολομέλεια του ΣτΕ, η οποία απέρριψε τις αιτήσεις τραπεζών που ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Ανάπτυξης με την οποία απαγορεύθηκε η αναγραφή ορισμένων όρων συναλλαγών.

Οι εν λόγω όροι αφορούν την σύναψη δανείων και την έκδοση πιστωτικών καρτών και έχουν κριθεί καταχρηστικοί από τα αρμόδια δικαστήρια.

Η απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης απαγορεύει μεταξύ άλλων την είσπραξη εξόδων φακέλων για τα στεγαστικά δάνεια, την προμήθεια για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ κ.α.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου, οι περιορισμοί που θέτει η υπουργική απόφαση στις τράπεζες είναι στο πλαίσιο της συνταγματικά κατοχυρωμένης οικονομικής ελευθερίας και στόχο έχουν να αποφευχθεί η καταστρατήγηση της νομοθεσίας περί προστασίας των καταναλωτών.

Επιπλέον η Ολομέλεια του Στε έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα παραβίασης της αρχής της αναλογικότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v