Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειώθηκε η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια το Μάρτη

Πτώση της τάξης του 2,2% κατέγραψε τον Μάρτιο η καθαρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεομένο σύστημα (περίπου 90% της συνολικής ζήτησης), στις 4,2 εκατ. MWh, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ.

Μειώθηκε η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια το Μάρτη
Πτώση της τάξης του 2,2% κατέγραψε τον Μάρτιο η καθαρή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεομένο σύστημα (περίπου 90% της συνολικής ζήτησης), στις 4,2 εκατ. MWh, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, όπως αναφέρει στο πρωινό της report η Marfin Analysis (16/4).

Όπως προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο ισοζυγίου ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα η ζήτηση από τους βιομηχανικούς πελάτες ήταν σταθερή καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρέασε την παραγωγή από πέρυσι, ενώ η ζήτηση από τους υπόλοιπους πελάτες μειώθηκε κατά περίπου 3%.

Όσον αφορά την μείγμα παραγωγής, τον Μάρτιο το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 51%, η υδροηλεκτρική παραγωγή αυξήθηκε σημαντικά κατά 100% ενώ και η συνεισφορά από τις ανανεώσιμες ήταν πάνω κατά 17%, ενώ το πετρέλαιο μειώθηκε κατά 99%, ο λιγνίτης κατά 25% και οι εισαγωγές κατά 3%.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου, αναφέρεται στο report, η καθαρή ζήτηση υποχώρησε κατά 2,2%, ενώ σε ότι αφορά το μείγμα παραγωγής, φυσικό αέριο, υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες ήταν πάνω 24%, 112% και 17% αντίστοιχα, ενώ πετρέλαιο, λιγνίτης και εισαγωγές ήταν κάτω 93%, 18% και 6% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Marfin Analysis, η πτώση της ζήτησης οφείλεται εν μέρει στην αρνητική επίδραση της άσχημης οικονομικής κατάστασης της χώρας που έχει αρχίσει πλέον να επηρεάζει και τους εμπορικούς και οικιακούς πελάτες που έχουν πολύ υψηλότερο τιμολόγιο σε σχέση με τους βιομηχανικούς. Η αρνητική προοπτική για την Ελληνική οικονομία υπονοεί ότι πιθανόν θα υπάρχει μία σημαντική επίδραση στην ζήτηση στο επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός στην λιανική αγορά οδηγούν σε ταχύτερη του αναμενομένου μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ μέσα στο 2010.

Από την άλλη, όπως σημειώνει η Marfin Analysis, το ευνοϊκό μείγμα παραγωγής και οι αρκετά χαμηλές τιμές στην ενέργεια εξακολουθούν να υποστηρίζουν την κερδοφορία της ΔΕΗ αν και υπάρχουν ενδείξεις για αυξανόμενη ενεργειακά κόστη στην συνέχεια του έτους.

Η χρηματιστηριακή αναφέρει πως συνολικά τηρεί επιφυλακτική στάση για την πορεία της μετοχής της ΔΕΗ βραχυπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v