Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Χαρτομάνι" δικαιολογητικών για τις δηλώσεις

Χαρτοβασίλειο δικαιολογητικών επιφυλάσσει και φέτος η συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Με σχετική καθυστέρηση οι οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών.

Χαρτομάνι δικαιολογητικών για τις δηλώσεις
Χαρτοβασίλειο δικαιολογητικών επιφυλάσσει και φέτος η συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε με σχετική καθυστέρηση τις οδηγίες, καθώς οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων έχουν αρχίσει να τρέχουν από την περασμένη Δευτέρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αφού η μη υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετο φόρο.

Συγκεκριμένα, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε δέκα σημεία-κλειδιά, με ιδιαίτερη έμφαση σε τόκους στεγαστικών δανείων, δικηγορικές αμοιβές και νοσήλια:

1. Τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας: Απαιτείται σχετική βεβαίωση της τράπεζας ή άλλου πιστωτικού οργανισμού, από την οποία θα προκύπτει ότι πρόκειται για στεγαστικό δάνειο για απόκτηση (αγορά, ή ανέγερση ή αποπεράτωση) κατοικίας, κατά πλήρη κυριότητα.

Στην ίδια βεβαίωση θα πρέπει να αναγράφονται η επιφάνεια της κατοικίας, ότι έχει εγγραφεί υποθήκη ή προσημείωση σε ακίνητο του φορολογουμένου, ή του άλλου συζύγου, ή των τέκνων τους που τους βαρύνουν, το ποσό των δεδουλευμένων συμβατικών τόκων (ληξιπρόθεσμων και απαιτητών) που όφειλε αυτός και κατέβαλε μέσα στο έτος 2009, η ημερομηνία σύναψης του δανείου και το ύψος αυτού.

Εάν δεν αναγράφεται στη βεβαίωση αυτή σε ποιον ανήκει το ακίνητο, στο οποίο έχει εγγραφεί η υποθήκη ή η προσημείωση, πρέπει να επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση, στην οποία να βεβαιώνεται ότι το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, ή στη σύζυγο, ή στα τέκνα τους που τους βαρύνουν και ο αριθμός εγγραφής στο βιβλίο μεταγραφών του οικείου υποθηκοφυλακείου.

2. Δικηγορικά: Απαιτείται απόδειξη παροχής υπηρεσιών για το ποσό της αμοιβής και το είδος της νομικής υπηρεσίας που παρασχέθηκε. Αν δεν αναγράφεται στην απόδειξη παροχής υπηρεσιών επακριβώς το είδος της υπηρεσίας που παρασχέθηκε, υποβάλλεται από τον φορολογούμενο υπεύθυνη δήλωση ότι οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν από τον δικηγόρο δεν αφορούν σε παράστασή του κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων ούτε σε υπηρεσίες για δίκες μισθωτικών διαφορών, ή διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους.

3. Νοσήλια. Στη βεβαίωση που χορηγεί ο εργοδότης, ή το ασφαλιστικό ταμείο, ή η ασφαλιστική επιχείρηση για την απόδειξη του υπόλοιπου ποσού των δαπανών ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, που δεν κάλυψαν αυτοί και με το οποίο επιβαρύνθηκε ο φορολογούμενος, πρέπει να αναγράφονται σε χωριστή ένδειξη το συνολικό ποσό της δαπάνης ιατρικής περίθαλψης, το ποσό που δεν καλύφθηκε και το υπόλοιπο ποσό αυτής και σε χωριστή ένδειξη τα αντίστοιχα ποσά της δαπάνης νοσοκομειακής περίθαλψης. Επίσης, πρέπει να υποβάλλονται φωτοαντίγραφα των σχετικών αποδείξεων.

4. Ανάλογα με την κατηγορία των δηλούμενων εισοδημάτων, υποβάλλονται μαζί με το βασικό έντυπο Ε1 τα έντυπα της αναλυτικής κατάστασης για τα μισθώματα ακινήτων (Ε2), του μηχανογραφικού δελτίου οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3), της βεβαίωσης αποδοχών και συντάξεων καθώς και της δήλωσης κατοχής μηχανημάτων έργων (Ε16).

5. Όταν η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου, πρέπει πρώτα να καταχωρίζονται τα έντυπα Ε3 και Ε2 όταν απαιτούνται και κατόπιν η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1).

6. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1), όταν συμπληρώνονται εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες (πίνακας 4Α) πρέπει να καταχωρίζονται οι ΑΦΜ εργοδοτών - ασφαλιστικών φορέων με τα αντίστοιχα ποσά, βάσει των βεβαιώσεων αποδοχών. Σε περίπτωση που ο εργοδότης είναι το Δημόσιο και δεν είναι γνωστός ο ΑΦΜ, πρέπει να καταχωρίζεται η επωνυμία του εργοδότη.

7. Όταν η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβάλλεται ηλεκτρονικά, η συμπλήρωση ή μεταβολή του δήμου όπου είναι εγγεγραμμένος ο φορολογούμενος προϋποθέτει την επιλογή του νομού και εν συνεχεία του δήμου.

8. Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης, δεν συνυποβάλλονται δικαιολογητικά.

9. Στην περίπτωση όπου κάποια δικαιολογητικά έχουν ήδη υποβληθεί με δηλώσεις προηγούμενων ετών στην ίδια εφορία και δεν έχει υπάρξει κάποια μεταβολή στα στοιχεία, δεν χρειάζεται να υποβληθούν και πάλι. Αρκεί η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην οποία θα αναγράφεται πότε έχει υποβληθεί το συγκεκριμένο δικαιολογητικό, με την προϋπόθεση ότι το συγκεκριμένο δικαιολογητικό ισχύει ακόμα (π.χ. απόφαση υγειονομικής επιτροπής που ισχύει για τρία χρόνια).

10. Για όσους υποβάλλουν πρώτη φορά δήλωση φορολογίας εισοδήματος η επιστροφή του φόρου γίνεται από άτοκο μεταβατικό λογαριασμό με βάση τον ΑΦΜ. Ο τραπεζικός λογαριασμός που θα δηλώνεται από τον φορολογούμενο στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης θα πιστώνεται μόνο μία φορά. Ποσά επιστροφής που προκύπτουν από δηλώσεις άλλων φορολογουμένων δεν μεταφέρονται στον ίδιο λογαριασμό, αλλά σε άτοκο μεταβατικό λογαριασμό με βάση τον ΑΦΜ.

---Επιχειρήσεις

Από το χαρτοβασίλειο των δικαιολογητικών δεν γλιτώνουν ούτε οι επιχειρήσεις οι οποίες -πλην των τραπεζών και των ασφαλιστικών -καλούνται να υποβάλουν μεταξύ άλλων:

1. Αντίγραφο του ισολογισμού, της κατάστασης λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσης και της κατάστασης λογαριασμού γενικής εκμετάλλευσης νόμιμα υπογεγραμμένα.

2. Δύο αντίτυπα του εντύπου Ε3.

3. Ένα αντίτυπο του εντύπου Ε2.

4. Απόσπασμα πρακτικών του διοικητικού συμβουλίου ή της συνέλευσης των εταίρων ΕΠΕ, σχετικά με την πρόταση διανομής των κερδών.

5. Απόσπασμα πρακτικών της γενικής συνέλευσης σχετικά με τη χορήγηση των δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options), στο οποίο θα εμφανίζεται και ο χρόνος λήψης της απόφασης αυτής. Όταν διατίθενται μετοχές ξένης εταιρίας σε μέλη διοικητικού συμβουλίου, σε στελέχη ή στο προσωπικό ημεδαπής συνδεδεμένης εταιρίας, ή μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα, υποβάλλεται το πιο πάνω πρακτικό του αρμόδιου, σύμφωνα με τη νομοθεσία του οικείου κράτους, οργάνου της ξένης εταιρίας, επίσημα μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα.

6. Κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων που άσκησαν το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options) μέσα στη χρήση 2009.

7. Απόσπασμα πρακτικών της γενικής συνέλευσης ή του διοικητικού συμβουλίου, σχετικά με την πρόταση διανομής των προμερισμάτων.

8. Απόσπασμα πρακτικών της γενικής συνέλευσης, σχετικά με την πρόταση διανομής, ή κεφαλαιοποίησης αποθεματικών, ή κερδών προηγούμενων χρήσεων.

9. Βεβαιώσεις για τα ποσά των φόρων που έχουν παρακρατηθεί σε βάρος του νομικού προσώπου.

10. Έγγραφο εκπροσώπησης προκειμένου για επιχειρήσεις του εξωτερικού.


* Τα πλήρη κείμενα με τον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων εισοδήματος για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v