Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ:Δεν έχουμε χρόνο διαφωνιών για Ελλάδα

Δεν υπάρχει χώρος για υπαναχωρήσεις στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, δηλώνει κατηγορηματικά η γαλλίδα υπουργός οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ. Τι είπε για τη γερμανική στάση και για το επιτόκιο του "πακέτου".

Λαγκάρντ:Δεν έχουμε χρόνο διαφωνιών για Ελλάδα
Δεν υπάρχει χώρος για υπαναχωρήσεις στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, δηλώνει κατηγορηματικά η γαλλίδα υπουργός οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ. Λίγες μέρες μετά την συμφωνία και ελάχιστα εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του γιούρογκρουπ στη Μαδρίτη, η κ. Λαγκάρντ «καρφώνει» την Γερμανία λέγοντας ότι «δεν υπάρχει χώρος για διαφωνίες και ερωτήσεις».

Η Γαλλίδα υπουργός μίλησε σε τηλεδιάσκεψη σε αγγλόφωνους δημοσιογράφους της Ευρώπης όπου οι ερωτήσεις αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά την Ελλάδα.

Δήλωσε ότι κατά την τηλεδιάσκεψη της Κυριακής δεν διέκρινε καμία προσπάθεια από την πλευρά της Γερμανίας να ζητήσει υψηλότερο επιτόκιο από αυτό που έχει συμφωνηθεί. Μια τέτοια εξέλιξη ίσως δείχνει ότι η γερμανική πλευρά έχει βάλει νερό στο κρασί της για τα καλά και ότι οι δηλώσεις που είδαμε τις τελευταίες μέρες να διοχετεύονται από το Βερολίνο είναι για εσωτερική κατανάλωση.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, γερμανικές εφημερίδες επικαλούμενες κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για επιτόκιο άνω του 6%. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η καγκελάριος Αγγελα Μερκελ και το επιτελείο της προσπαθούν να βρουν νομική στήριξη στο σχέδιο διάσωσης καθώς το σύνταγμα της Γερμανίας το απαγορεύει ρητώς.

Στο γιούρογκρουπ της Παρασκευής αναμένεται να γίνει εκ νέου συζήτηση για τον μηχανισμό και υπάρχει το ενδεχόμενο ο γερμανός υπουργός οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να υποβάλει κάποιες ενστάσεις που θα τροφοδοτήσουν νέο κύκλο αντιπαράθεσης.

Όμως η γαλλίδα υπουργός οικονομίας επιχείρησε να προλάβει οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη, λέγοντας ότι όσον αφορά την ίδια, "η συμφωνία είναι ξεκάθαρη, σαφής και σίγουρη".

Παραδέχθηκε ότι μερικές χώρες θα χρειαστεί να περάσουν την δανειοδότηση προς την Ελλάδα από τα εθνικά τους κοινοβούλια όμως εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το Παρίσι θα χρειαστεί λίγες μέρες για να το πράξει.

Αν και ερωτήθηκε πως θα ερμηνευθεί τελικά το "ultima ratio" (ύστατη ανάγκη) που υπάρχει ως όρος για ενεργοποίηση του μηχανισμού, αρκέστηκε να πει ότι η συμφωνία θα μπει σε εφαρμογή μόνο όταν το ζητήσει επισήμως η Αθήνα, γνωμοδοτήσει θετικά η Κομισιόν και η ΕΚΤ και επικυρώσουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης.

Η Γαλλία φαίνεται πως στηρίζει την Ελληνική θέση λειτουργώντας με το γνωμικό «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».

Κατά την τηλεδιάσκεψη η κυρία Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί ότι η Γαλλία δεν θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα στο 3% μέχρι το 2013 που προβλέπει η δική της επιτήρηση. Ενώ δεν υπάρχει επίσημη πρόβλεψη για το δημόσιο χρέος το οποίο αναμένεται να αυξηθεί πολύ τα επόμενα χρόνια

Μάλιστα πρόσφατα η Κομισιόν εξέφρασε την άποψη ότι το γαλλικό Πρόγραμμα Σταθερότητας «είναι πολύ φιλόδοξο και βασιζόμενο πάνω σε φιλόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη».

Η κ. Λαγκάρντ -κρατώντας την πάγια στάση «σνομπισμού» έναντι στην Κομισιόν- έδωσε ραντεβού για να συζητήσει επ' αυτού με την επιτροπή, τον Ιούνιο.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v