Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: "Τελεσίγραφο" για την Ασπίς

Κάθετα αντίθετες παραμένουν οι ασφαλιστικές στο ενδεχόμενο να θεσπιστεί αναδρομικότητα στις καλύψεις αποζημιώσεων του προσφάτως θεσπισθέντος Επικουρικού Κεφαλαίου Ζωής, προκειμένου να συμπεριληφθεί και η Ασπίς.

Ασφαλιστικές: Τελεσίγραφο για την Ασπίς
Κάθετα αντίθετες παραμένουν οι ασφαλιστικές εταιρίες στο ενδεχόμενο να θεσπιστεί αναδρομικότητα στις καλύψεις αποζημιώσεων του προσφάτως θεσπισθέντος Επικουρικού Κεφαλαίου Ζωής και έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι είναι έτοιμες να κινηθούν και δικαστικά προσβάλλοντας κάθε απόπειρα αναδρομικότητας.

Το θέμα της αναδρομικότητας επανήλθε τις τελευταίες ημέρες καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών διά του αρμόδιου υφυπουργού κ. Σαχινίδη προσανατολίζεται στο να συμπεριλάβει στην υποχρέωση αποζημιώσεων του νέου Επικουρικού και την περίπτωση της Ασπίς Πρόνοια.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είχε αντιταχθεί εξαρχής το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς, τόσο μέσω επιστολών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος προς το υπουργείο και την ΕΠΕΙΑ όσο και μέσω των ανεπίσημων διαύλων επικοινωνίας.

Με τις ασφαλιστικές να αντιδρούν σφόδρα στο να κληθεί το Επικουρικό να πληρώσει και τις αποζημιώσεις των κατόχων προγραμμάτων Ζωής της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, η κυβέρνηση έδειξε να υποχωρεί και να εξετάζει εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες λόγω είτε κόστους είτε τεχνικών προβλημάτων δεν φαίνεται να τελεσφορούν. Για τον λόγο αυτόν επανέρχεται στην αρχική πρόθεση να μεταβιβάσει την «καυτή πατάτα» της Ασπίς Πρόνοια στο Επικουρικό Ζωής.

Οι ασφαλιστικές έχουν ήδη διαμηνύσει στο υπουργείο ότι θα προσβάλουν δικαστικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό οποιαδήποτε απόφαση προς την κατεύθυνση αναδρομικότητας που θα συμπεριλαμβάνει και τους κατόχους προγραμμάτων Ζωής της Ασπίς Πρόνοια.

Και αυτό γιατί το Επικουρικό θα φορτωθεί εξαρχής με δυσβάστακτες ζημίες, το ύψος των οποίων, σύμφωνα με αρκετές ασφαλιστικές, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Με δεδομένο ότι αιμοδότης του Επικουρικού θα είναι οι ασφαλιστικές ανάλογα με την παραγωγή που πραγματοποιούν στον κλάδο Ζωής, το κόστος θα πρέπει να μετακυλιστεί άμεσα στους ασφαλισμένους των υγειών εταιριών προκαλώντας αξιοπρόσεκτη αύξηση στα κόστη συμβολαίων.

Αύξηση η οποία ιδιαίτερα για τα unit linked προϊόντα θα αποτελέσει στρέβλωση ανταγωνισμού καθώς τα επενδυτικά - ασφαλιστικά προγράμματα των ευρωπαϊκών εταιριών που διαθέτουν προϊόντα στην ελληνική αγορά χωρίς να είναι μέλη της Ένωσης θα διαθέτουν ανταγωνιστική τιμολόγηση και κυρίως απόδοση.

Η έλλειψη εποπτείας και τα νομοθετικά κενά ευθύνονται για το λουκέτο

Οι ασφαλιστικές διαθέτουν ισχυρά όπλα στα χέρια τους καθώς είναι σαφές ότι η Ασπίς Πρόνοια έφτασε στο λουκέτο λόγω πλημμελούς εποπτείας από το Δημόσιο (πριν από την έναρξη λειτουργίας της ΕΠΕΙΑ). Επομένως, το κόστος βαρύνει στο σύνολό του το ελληνικό δημόσιο, αναφέρουν με νόημα νομικοί σύμβουλοι των ασφαλιστικών εταιριών, και αν οι ασφαλισμένοι στραφούν εναντίον του είναι βέβαιο ότι θα κερδίσουν αποζημιώσεις ακόμη και αν τελικώς παρά τις αντιδράσεις τα συμβόλαιά τους υπαχθούν και στο Επικουρικό.

Το κλείσιμο 6 ασφαλιστικών εταιριών και κυρίως η ανάκληση της άδειας των εταιριών Ασπίς ΑΕΑΖ και Ασπίς ΑΕΓΑ κατέδειξαν, σύμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικής, όχι μόνο τις συνέπειες της αναποτελεσματικής εποπτείας, αλλά παράλληλα τα νομοθετικά κενά και την έλλειψη μηχανισμών ρύθμισης και αντιμετώπισης κρίσεων ιδίως στα προγράμματα ζωής και υγείας καθώς και στα επενδυτικά.

Απαιτείται αναλογιστική μελέτη για Ασπίς από αξιόπιστο οίκο

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την Interamerican, αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει οριστικοποιημένη μελέτη για την τρύπα αποθεμάτων προγραμμάτων Ζωής της Ασπίς Πρόνοια και επομένως τη ζημία που θα κληθεί να επωμιστεί το νεότευκτο επικουρικό κεφάλαιο και μέσω αυτού χιλιάδες ασφαλισμένοι.

«Θα πρέπει πρώτα το υπουργείο να αναθέσει σε αξιόπιστο οίκο τη διενέργεια ενδελεχούς αναλογιστικής μελέτης και αφού ξέρουμε το ακριβές ύψος της ζημίας να συζητήσουμε το ενδεχόμενο μέρος της να καλυφθεί από το Επικουρικό», αναφέρει επικεφαλής ασφαλιστικής εταιρίας.

Στον αντίποδα, δεδομένο θεωρείται ότι στο νέο επικουρικό θα υπαχθούν οι ασφαλισμένοι της Commercial Value, αν και εδώ υπάρχει πάντα η δυνατότητα αγωγών εναντίον όσων διέθεταν τα προϊόντα της εταιρίας, αφού υπάρχει η νομολογία από το προηγούμενο της Lehman Brothers και βέβαια το εξαιρετικά προστατευτικό για τους ιδιώτες επενδυτές νομοθετικό πλαίσιο της MiFID.

Τελεσίδικες, δηλαδή, δικαστικές αποφάσεις οι οποίες υποχρέωσαν όσους διέθεταν προϊόντα της Lehman Brothers στην Ελλάδα να αποζημιώσουν εν μέρει τους πελάτες τους που τα αγόρασαν!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v