Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Οργανώνονται" οι ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας

Οργανωμένη θέση απέναντι στη ΔΕΗ παίρνουν οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, αποφασισμένοι να ακουστεί συντονισμένα και θεσμικά πλέον η φωνή τους.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Οργανώνονται οι ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας
Οργανωμένη θέση απέναντι στη ΔΕΗ παίρνουν οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, αποφασισμένοι να ακουστεί συντονισμένα και θεσμικά πλέον η φωνή τους.

Ίδρυσαν τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ως απάντηση στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος, η ίδρυση του οποίου προωθήθηκε από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία είναι και το κυριότερο μέλος του.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης των ΕΛΠΕ ήταν αρχικά μέλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού Ελλάδος, για να αποχωρήσει στη συνέχεια, προφανώς γιατί δεν εξυπηρετούνταν ισότιμα τα συμφέροντα όλων των μελών του Συνδέσμου.

Σήμερα ανάμεσα στα μέλη του Συνδέσμου είναι η Ρόκας, η Ήρων Ι και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.

Δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο το γεγονός της ίδρυσης του Συνδέσμου των ανεξάρτητων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην παρούσα συγκυρία.

Η καθυστέρηση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, σε συνδυασμό με την είσοδο στο Σύστημα νέων μονάδων ιδιωτών παικτών από φέτος, καθιστά προφανώς αναγκαία τη θεσμοθέτηση κανόνων υγιούς ανταγωνισμού, για την απόδοση των επενδύσεων που έχουν γίνει.

Εδώ και πολύ καιρό οι ιδιώτες επενδυτές διαμηνύουν τη δυσαρέσκειά τους για τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ, που εξακολουθεί να ρυθμίζει τις συνθήκες της αγοράς, όπως για παράδειγμα τη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος. Την ίδια στιγμή, φορείς της αγοράς, όπως ο ΔΕΣΦΑ, έκλειναν μέχρι πρότινος την πόρτα για την είσοδο νέων παικτών στην αγορά. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση φαίνεται ότι οι ιδιώτες επενδυτές ηλεκτρικής ενέργειας είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν όχι μόνον τα συμφέροντά τους, αλλά κυρίως τα επενδεδυμένα κεφάλαιά τους.

Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου εκπροσωπούνται όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί παίκτες της αγοράς.

Ο πρόεδρος κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης εκ μέρους της Elpedison Ενεργειακή (σύμπραξη Edison και ΕΛΠΕ), ο αντιπρόεδρος κ. Δημ. Γεωργαντώνης από την Ήρων ΙΙ (ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Gaz de France Suez), ο κ. Ιωάννης Κοσμαδάκης από τη Motor Oil, ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή από την Κόρινθος Power (σύμπραξη ομίλου Μυτιληναίου και Motor Oil), ο κ. Ανδρέας Τζούρος από τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο κ. Ευάγγελος Χρυσάφης από την Αλουμίνιον, του ομίλου Μυτιληναίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v