Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΒΕΑ:"Αποκρατικοποιήσεις & λουκέτα σε ΔΕΚΟ"

Διακοπή λειτουργίας ΔΕΚΟ, αποκρατικοποιήσεις και οικονομική εξυγίανση σε μερικές από αυτές μέσω συγχωνεύσεων πρότεινε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος, παρουσιάζοντας τη μελέτη του επιμελητηρίου.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΕΒΕΑ:Αποκρατικοποιήσεις & λουκέτα σε ΔΕΚΟ
Υπέρ της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ αλλά και των μεταφορικών ΔΕΚΟ όπως του ΟΣΕ τάχθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ο οποίος όμως είναι υπέρ των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου στις εν λόγω ΔΕΚΟ.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος πρότεινε διακοπή της λειτουργίας ΔΕΚΟ, αποκρατικοποιήσεις και οικονομική εξυγίανση σε κάποιες από αυτές μέσω συγχωνεύσεων αλλά και πάγωμα των προσλήψεων επ' αόριστον, παρουσιάζοντας τη μελέτη του επιμελητηρίου για τις ΔΕΚΟ.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ τάχθηκε υπέρ της εξυγίανσης ή της αποκρατικοποίησης των ΔΕΚΟ, σε πολύ καλή τιμή, όπως σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε στημένη την κερδοφορία της ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι η ΔΕΗ πρέπει να αποκρατικοποιηθεί.

Ο κ. Μίχαλος επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι ο τρόπος με τον οποίο είναι οργανωμένες και λειτουργούν οι ΔΕΚΟ στη χώρα είναι εδώ και πολλά χρόνια μια μόνιμη πληγή σπατάλης και ελλειμμάτων.

Μάλιστα, σημείωσε: "Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν συστήματα υπερωριών και δευτερευουσών απολαβών που επιβαρύνουν το κόστος μισθοδοσίας μέχρι και άνω του 35%".
 
Τόνισε δε ότι το κόστος λειτουργίας είναι ιδιαίτερα υψηλό και μη εξορθολογισμένο, σημειώνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις το κόστος μισθοδοσίας ξεπερνά το 60% του συνολικού κόστους.

Παράλληλα, τόνισε πως η σημερινή κατάσταση στις ΔΕΚΟ δεν μπορεί να συνεχιστεί και κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα άμεσα και αποφασιστικά . Ο κ. Μίχαλος επισήμανε: "Είναι καιρός να τελειώνουμε με τα ημίμετρα και τα μπαλώματα. Η πληγή των ζημιογόνων ΔΕΚΟ πρέπει να κλείσει τώρα".

---Δήλωση για την επικαιρότητα

Υπέρ των προσπαθειών της κυβέρνησης και ειδικότερα υπέρ των κινήσεων του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου τάχθηκε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος σχολιάζοντας την επικαιρότητα.
 
Σημείωσε με έμφαση ότι "οι χθεσινές ανακοινώσεις αναμφίβολα αποτελούν επιτυχία της κυβέρνησης, ένα δίχτυ ασφαλείας, το οποίο όμως είναι πρόσκαιρο". Επίσης τόνισε: "Αυτό που πετύχαμε είναι μια πανευρωπαϊκή νίκη. Σήμερα είμαστε αυτοί που βρίσκονται σε αυτήν τη δυσχερή θέση, αύριο ίσως είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία αλλά και η Γερμανία, η οποία επιμελώς το κρύβει. Εν αντιθέσει με εμάς που το 2004 και το 2009 πήγαμε και βγάλαμε τα μάτια μας". Επίσης, συμπλήρωσε ότι "είναι στο χέρι μας να διαψεύσουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά".

Σημείωσε δε ότι "δεν θα μπορούμε για πολύ καιρό να είμαστε οι επαίτες της Ευρώπης. Χρειάζονται αναπτυξιακή πολιτική και διαρθρωτικές αλλαγές". Ο ίδιος προέβλεψε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνουν δραματικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, ενώ τάχθηκε υπέρ ενός φιλελεύθερου μοντέλου με κοινωνικό πρόστιμο με αναδιανομή πλούτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v