Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Υποβάθμισε πέντε ελληνικές τράπεζες

Κατά μία βαθμίδα υποβάθμισε η Fitch την αξιολόγηση των Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζας Πειραιώς και Αγροτικής Τράπεζας, εν συνεχεία της υποβάθμισης της αξιολόγησης της Ελλάδας σε "ΒΒΒ-".

Fitch: Υποβάθμισε πέντε ελληνικές τράπεζες
Κατά μία βαθμίδα υποβάθμισε η Fitch την αξιολόγηση των Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζας Πειραιώς και ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, εν συνεχεία της υποβάθμισης της αξιολόγησης της Ελλάδας σε "ΒΒΒ-".

Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και Πειραιώς σε "BBB-" από "BBB", ενώ υποβάθμισε την αξιολόγηση για την Αγροτική σε "ΒΒ+" από "ΒΒΒ-".
 
Όπως αναφέρει o οίκος, η υποβάθμιση αντανακλά το ενισχυμένο προφίλ ρίσκου των τραπεζών, ιδίως αναφορικά με τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση, ως αποτέλεσμα των αυξημένων ανησυχιών για την Ελλάδα. 

Αυτό, συνεχίζει η Fitch, έχει δυσκολέψει την πρόσβαση των τραπεζών στην αγορά κοινοπρακτικού αλλά και διατραπεζικού δανεισμού, με αποτέλεσμα την αυξημένη χρήση της δυνατότητας χρηματοδότησης από την ΕΚΤ το 2009 αλλά και στο α' τρίμηνο του 2010.   

Το αυξημένο ρίσκο έχει συμβάλει και στη μείωση των τραπεζικών καταθέσεων κατά 2% - 4% από τα τέλη του 2009 έως τα τέλη Μαρτίου του 2010, κάτι που προς το παρόν έχει απορροφηθεί χωρίς να επιβαρύνει το προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών, σημειώνει. 

Την ίδια στιγμή, τονίζει ο οίκος, οι τράπεζες είναι αντιμέτωπες με χειρότερες του αναμενομένου οικονομικές προοπτικές στην Ελλάδα, λόγω των πολύ αυστηρότερων δημοσιονομικών προσαρμογών που απαιτούνται από την ελληνική κυβέρνηση. 
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v