Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωση 39,2% στο έλλειμμα του προϋπολογισμού

Μείωση κατά 39,2% σημείωσε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Μείωση 39,2% στο έλλειμμα του προϋπολογισμού
Μείωση κατά 39,2% σημείωσε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, επίδοση που οφείλεται κυρίως στο μαχαίρι των δαπανών και τις καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων και λιγότερο στην αύξηση των εσόδων που εξακολουθούν να σημειώνουν υστέρηση.

Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 4,326 δισ. ευρώ από 7,119 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2009 και περιορίστηκε κατά 39,2% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 30,2%.

Όπως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών «ο κρατικός προϋπολογισμός υλοποιείται εντός των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ».

Το υπουργείο σημειώνει παράλληλα ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου τριμήνου του 2010 οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα πρόσθετα μέτρα που θέσπισε η Κυβέρνηση στις 3 Μαρτίου 2010.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 9,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους, έναντι ετήσιου στόχου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) για αύξηση κατά 11,7%. Οι επιστροφές φόρων εμφανίζουν μείωση 24,5% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 6,1%.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 3,0%, έναντι στόχου στο ΠΣΑ για μείωση κατά 3,5%. Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 6.3% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 2,8%, ενώ οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν κατά 14,5% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,1%.

Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι περιορισμένες κατά 48,2%, ενώ τα έσοδά του μειώθηκαν κατά 38,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v