Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ξεκολλάει" το έργο για το δίκτυο οπτικών ινών

Το μεγάλο έργο της δημιουργίας δικτύου οπτικών ινών σε όλη τη χώρα επιχειρεί να "ξεκολλήσει" το υπουργείο Υποδομών. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται η ανάδειξη του συμβούλου για το έργο Fiber To The Home.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Ξεκολλάει το έργο για το δίκτυο οπτικών ινών
Το μεγάλο έργο της δημιουργίας δικτύου οπτικών ινών σε όλη τη χώρα επιχειρεί να "ξεκολλήσει" το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προχωρώντας, έπειτα από μακρά περίοδο αναμονής, στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη τεχνικού - οικονομικού συμβούλου για το έργο Fiber To The Home (FTTH).

Η ανάδειξη του συμβούλου αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι, καθώς στις 26 Μαΐου λήγει η περίοδος υποβολής προσφορών από τους ενδιαφερομένους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα κατατεθούν ενστάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση τα αποτελέσματα του διαγωνισμού δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το φθινόπωρο.

Το αρμόδιο υπουργείο εξετάζει πληθώρα σεναρίων αναζητώντας τη βέλτιστη, οικονομικά και τεχνικά, λύση προκειμένου να προχωρήσει στη χώρα το έργο της δημιουργίας δικτύου οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι του τελικού χρήστη.

Στο πλαίσιο αυτό, σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχει το Δημόσιο, εξετάζονται δύο σενάρια: το κράτος είτε να συμμετέχει μόνο στην κατασκευή της υποδομής του δικτύου είτε να έχει συμμετοχή στην κατασκευή υποδομής δικτύου αλλά και στην εταιρία διαχείρισης του δικτύου.

Αναφορικά με τους πόρους με τους οποίους θα χρηματοδοτηθεί το έργο, το κόστος του οποίου προηγούμενοι υπολογισμοί το ανέβαζαν σε 2 δισ. ευρώ, εξετάζονται οι εξής επιλογές: χρηματοδότηση από ιδιώτες επενδυτές, κρατική ενίσχυση, ΣΔΙΤ, σύμβαση παραχώρησης, χρηματοδότηση από κονδύλια του ΕΣΠΑ ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κ.ά.
Εξετάζεται και η λύση FTTC.
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι το αρμόδιο υπουργείο ζητά από τον ανάδοχο, πέραν της λύσης Fiber To The Home (FTTH), να ελέγξει και την εφαρμογή της λύσης Fiber To The Cabinet (FTTC). Η λύση FTTC εξετάζεται να εφαρμοστεί στα όρια των περιοχών όπου η λύση FTTH δεν είναι βιώσιμη. Ωστόσο, σημειώνεται πως θα πρόκειται για μεταβατική λύση, η οποία θα επιτρέψει την εξασφάλιση βέλτιστου συνδυασμού βιωσιμότητας - καθολικότητας, αλλά με απώτερο στόχο την ανάπτυξη αμιγούς δικτύου FTTH P2P.

Ουσιαστικά, η αναφορά αυτή ενσωματώνει στις δυνατότητες του έργου την πρόταση που είχε καταθέσει από την αρχή της συζήτησης για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης, προκρίνοντας την ανάπτυξη δικτύου VDSL (Very high bitrate Digital Subsriber Line) ως αξιόπιστη και κατά πολύ φθηνότερη εναλλακτική πρόταση έναντι του υψηλού κόστους που απαιτεί η λύση της δημιουργίας δικτύου οπτικής ίνας έως το σπίτι του τελικού χρήστη.

Η πρόταση αυτή είχε απορριφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο σήμερα, όπως όλα δείχνουν, επανέρχεται δυναμικά με δεδομένη και την οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζει το Δημόσιο.

Σημαντικό πλεονέκτημα του δικτύου FTTC είναι ότι δεν απαιτεί αλλαγή της τηλεπικοινωνιακής γραμμής εκ μέρους του συνδρομητή, όμως η προσφερόμενες ταχύτητες με την τεχνολογία αυτή είναι χαμηλότερες έναντι εκείνων που θα προσφέρει στον τελικό χρήση η οπτική ίνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v