Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Χρήση του σκέλους των 15 δισ.

Την απόφασή τους να κάνουν χρήση του σκέλους των 15 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας έχουν λάβει οι τέσσερις μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Τρ. Πειραιώς).

Τράπεζες: Χρήση του σκέλους των 15 δισ.
Την απόφασή τους να κάνουν χρήση του σκέλους των 15 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας έχουν λάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι (Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς).

Η απόφαση αυτή ήρθε κατόπιν σχετικής συνεννόησης με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον διοικητή της κ. Γ. Προβόπουλο να ενημέρωσε για το θέμα και τον πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους την προηγούμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν κάνει χρήση του σκέλους των 15 δισ. ευρώ (παρά μόνο η Eurobank και η Alpha Bank, οι οποίες είχαν σηκώσει από περίπου 500 εκατ. ευρώ έκαστη), καθώς τα κεφάλαια αυτά δίνονταν με εγγυήσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, το κόστος των οποίων ήταν αποτρεπτικό.

Αναλυτικότερα οι τράπεζες θα εκδώσουν τα δικά τους ομόλογα τα οποία θα τοποθετήσουν στην ΕΚΤ ώστε να αντλήσουν την αντίστοιχη ρευστότητα Τα ομόλογα αυτά θα έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου που επί της ουσίας δεν είναι άλλη από τα ομόλογα του ελληνικού κράτους.

Κατόπιν της απόφασης της ΕΚΤ ότι θα δέχεται τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ακόμη και αν υποβαθμιστούν, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους και την αναθέρμανση της χρηματοδότησης των ιδιωτών και των επιχειρήσεων, αναμένεται να αντλήσουν κεφάλαια από το «ευαίσθητο» σκέλος των 15 δισ. ευρώ.

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι άμεσος στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι η τόνωση της αγοράς, στρατηγική που περνά αποκλειστικά και μόνο μέσα από τα τραπεζικά γκισέ.

Το πώς θα κατανεμηθούν τα κεφάλαια εκτιμάται ότι θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες.

--- Μερίδιο

«Κρίνουμε σκόπιμο να ενεργοποιήσουμε τη συμμετοχή μας στο σκέλος των 15 δισ. ευρώ, αφενός για να προλάβουμε την καταλυτική ημερομηνία που έχει ορίσει η ΤτΕ και αφετέρου για να μπορούμε ανά πάσα στιγμή, εφόσον χρειαστεί, να αντλήσουμε επιπλέον ρευστότητα από την ΕΚΤ, με τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου», τονίζει στο euro2day.gr αρμόδιο στέλεχος της Alpha Bank και διευκρινίζει ότι η κατανομή των κεφαλαίων θα βασιστεί στο μερίδιο αγοράς που διαθέτει κάθε τράπεζα στο κομμάτι των χορηγήσεων.

Αν. Παπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v