Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πουλήστε" λέει το ΓΛΚ σε Ταμεία, νοσοκομεία

Πουλήστε ακίνητα και άλλα περιουσιακά σας στοιχεία, ρευστοποιήστε ομόλογα, αναλώστε καταθέσεις για να πληρώσετε μισθούς αν δεν σας φτάνουν οι πιστώσεις του προϋπολογισμού, λέει το Γενικό Λογιστήριο σε ασφαλιστικά ταμεία.

Πουλήστε λέει το ΓΛΚ σε Ταμεία, νοσοκομεία
Πουλήστε ακίνητα και άλλα περιουσιακά σας στοιχεία, ρευστοποιήστε ομόλογα, αναλώστε καταθέσεις για να πληρώσετε μισθούς αν δεν σας φτάνουν οι πιστώσεις του προϋπολογισμού, λέει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια και συνολικά σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που τείνουν... χείρα βοηθείας στον κρατικό προϋπολογισμό.

Από τον «πέλεκυ» τη γλιτώνουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εξαιρούνται. Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο του ΓΛΚ που εστάλη στα ΝΠΔΔ, μέσω της οποίας δίνονται εντολές για τον περιορισμό των δαπανών τους, προκειμένου να μην υπάρξει αστοχία ελλειμμάτων.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, ο προϋπολογισμός «δεν μπορεί να αναλάβει το οικονομικό βάρος όλων των επιλογών των διοικήσεων» των ΝΠΔΔ και για τον λόγο αυτόν οι διοικήσεις «οφείλουν να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους, να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους και να προσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς τους στο ύψος των αντίστοιχων πιστώσεων στον κρατικό προϋπολογισμό ως επιχορήγηση και των ιδίων εσόδων τους».

Στη συνέχεια στην εγκύκλιο αναφέρεται πως «στις περιπτώσεις όπου τα εγκριθέντα κονδύλια για μισθοδοσία δεν επαρκούν, η συμπλήρωσή τους να γίνει από τα ίδια έσοδα του φορέα ή τα αποθεματικά του». Δηλαδή, να χρησιμοποιηθούν οι όποιες καταθέσεις υπάρχουν, να ρευστοποιηθούν όποια ομόλογα κατέχουν οι φορείς, να αξιοποιηθούν πιθανά ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους κ.λπ.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τα ΝΠΔΔ ότι τα κονδύλια που χορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό για μισθοδοσία προσωπικού «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να διατεθούν για πρόσθετες αμοιβές, αν δεν έχει εξασφαλιστεί η πλήρης και σε ετήσια βάση πληρωμή των τακτικών αποδοχών».

Από την εγκύκλιο δεν λείπουν και οι κλασικές συστάσεις για περικοπές σε δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο και αμοιβές για υπερωρίες, συμβούλια και εκτός έδρας. Αυτήν τη φορά όμως οι διοικήσεις καλούνται να πληρώνουν στην ώρα τους και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v