Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Νέες διορθώσεις σε τεκμήρια

Νέες διορθωτικές κινήσεις σε τεκμήρια, αυτοτελή φορολόγηση αλλά και στην υποχρέωση δικηγόρων και γιατρών να εκδίδουν αποδείξεις προανήγγειλε από τη Βουλή όπου συζητείται στην αρμόδια επιτροπή ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

ΥΠΟΙΚ: Νέες διορθώσεις σε τεκμήρια
Νέες διορθωτικές κινήσεις σε τεκμήρια, αυτοτελή φορολόγηση αλλά και στην υποχρέωση δικηγόρων και γιατρών να εκδίδουν αποδείξεις ανά επίσκεψη και όχι στο τέλος των εργασιών, όπως ισχύει σήμερα αφήνοντας παράθυρα φοροδιαφυγής, προανήγγειλε από τη Βουλή όπου συζητείται το θέμα στην αρμόδια επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα, αφήνει να εννοηθεί ότι θα επανεξεταστεί το ζήτημα της φορολόγησης των μπόνους κατά 90% αλλά και για τον "φόρο" 8% στον κλάδο των υπηρεσιών.

"Θα υπάρξουν βελτιώσεις, έτσι ώστε να τελειώνουμε με τους 'φερετζέδες', και εννοώ την υποκρισία γύρω από την κριτική που γίνεται ότι δήθεν σκανδαλωδώς κάποιοι ευνοούνται", είπε ο υπουργός αναφερόμενος στο θέμα των τεκμηρίων.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αλλαγές μέσω των οποίων θα καθιερώνονται συντελεστές βαρύτητας που θα αυξάνουν πολλαπλάσια τα τεκμήρια για όσους έχουν πισίνες, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη κ.λπ. πολύ μεγάλης αξίας, ενώ αναφορικά με τους συνταξιούχους μελετάται η καθιέρωση εισοδηματικών και ηλικιακών κριτηρίων προκειμένου να πιαστούν και αυτοί στην τσιμπίδα των τεκμηρίων.

"Δεν μπορεί συνταξιούχος ετών 45 να εξαιρείται έτσι μόνο και μόνο επειδή είναι συνταξιούχος", λέει βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος.

"Προσανατολιζόμαστε σε δύο κατευθύνσεις. Σίγουρα θα μπει ένα όριο ηλικίας, διότι συνταξιούχος ετών 50 είναι προφανές ότι δεν πρέπει να έχει οποιαδήποτε εξαίρεση από τα κανονικά τεκμήρια διαβίωσης και, δεύτερον, θα προσπαθήσουμε να εισαγάγουμε ένα τεκμήριο εισοδήματος με δίκαιο τρόπο", είπε προαναγγέλλοντας τις αλλαγές ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, "για το 8% και τις υπηρεσίες, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει ένα ζήτημα ρευστότητας εξ αυτού. Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε τι είναι αυτό. Ήδη υπάρχει αυτό, ως προς τις συναλλαγές με δημόσιες επιχειρήσεις, με τους δημόσιους οργανισμούς κ.λπ.

Εδώ απλώς κάναμε μια επέκταση, για λόγους ισονομίας, σε όλες τις δραστηριότητες. Είμαστε σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, δημιουργεί θέματα ρευστότητας, συνεπώς είναι ένα ζήτημα το οποίο θα εξετάσουμε με προσοχή, αλλά δεν θα ήθελα αυτήν τη στιγμή να δεσμευτώ σε μια συγκεκριμένη αλλαγή".

Για το ζήτημα της φορολόγησης των μπόνους υπογράμμισε ότι "για τις μεν δημόσιες τράπεζες υπήρξε απαγόρευση του μπόνους, για τις δε ιδιωτικές είπαμε φορολόγηση 90%. Αυτό έχει τη λογική της αποτροπής, δεν έχει τη λογική της είσπραξης. Όλοι καταλαβαίνετε ότι δεν θα εισπράξει κανείς κάτι από αυτό, έχει τη λογική της αποτροπής. Επειδή δεν μπορείς να πας και να νομοθετήσεις απαγορευτικά για τις ιδιωτικές τράπεζες, μπήκε αυτή η λογική και δεν είμαστε η μόνη χώρα που το έχει κάνει αυτό. Σας θυμίζω ότι και στις Ηνωμένες Πολιτείες η κυβέρνηση έκανε κάτι αντίστοιχο.

Επειδή, όμως, αντιλαμβάνομαι το επιχείρημα, το οποίο μπαίνει από πολλούς από εσάς, σχετικά με το εύρος και το ότι αφορά σε κάποιους χαμηλόμισθους υπαλλήλους, ότι μπορεί να είναι ένα κομμάτι του μισθού και ούτω καθ’ εξής, θα υπάρξει μια εναλλακτική προσέγγιση, η οποία θα έχει τη λογική κλίμακας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v