Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Αύξηση επιτοκίων νέων καταθέσεων-δανείων

Πορεία αντίθετη για τα επιτόκια τον Φεβρουάριο, καθώς τα επιτόκια νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκαν, ενώ αντιθέτως πτωτικά κινήθηκαν αυτά των υφιστάμενων υπολοίπων καταθέσεων και δανείων.

ΤτΕ: Αύξηση επιτοκίων νέων καταθέσεων-δανείων
Πορεία αντίθετη για τα επιτόκια τον Φεβρουάριο, καθώς τα επιτόκια νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκαν, ενώ αντιθέτως πτωτικά κινήθηκαν αυτά των υφιστάμενων υπολοίπων καταθέσεων και δανείων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

1. ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΝΕΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ

Αύξηση παρουσίασαν γενικά τα μέσα επιτόκια των σημαντικότερων κατηγοριών νέων καταθέσεων και δανείων, το Φεβρουάριο του 2010.

Αναλυτικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα το Φεβρουάριο του 2010 στο 0,44% και 0,36% αντίστοιχα. Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος παρουσίασε σημαντική άνοδο 17 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,35%. Το μέσο επιτόκιο των νέων συμφωνιών επαναγοράς (repos) σημείωσε άνοδο (κατά 7 μ.β.) και διαμορφώθηκε στο 0,37%.

Όσον αφορά τα επιτόκια των χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις) σημείωσε άνοδο κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,14%. Η εξέλιξη πάντως αυτή οφείλεται εν μέρει σε στατιστικούς λόγους καθώς, εξαιτίας τιτλοποιήσεων ανοικτών δανείων, αυξήθηκε η σχετική βαρύτητα των δανείων μέσω πιστωτικών καρτών, που είναι και τα πλέον υψηλότοκα. Άνοδο κατά 15 μονάδες βάσης παρουσίασε, το Φεβρουάριο του 2010, το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια και διαμορφώθηκε στο 5,87%. Σημαντική επίσης άνοδο (κατά 20 μονάδες βάσης) παρουσίασε το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι 1 έτος και για μικρά σχετικώς ποσά (δάνεια μέχρι 1 εκ. ευρώ), που διαμορφώθηκε στο 4,72%. Το αντίστοιχο επιτόκιο για μεγάλα σχετικώς ποσά (δάνεια άνω του 1 εκ. ευρώ) αυξήθηκε κατά 14 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,37%. Μικρότερες ήταν οι αυξήσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων. Συγκεκριμένα, το μέσο επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος καθώς και το επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό από 1 μέχρι και 5 έτη παρουσίασαν άνοδο κατά 3 και 7 μονάδες βάσης αντίστοιχα και διαμορφώθηκαν στο 3,08% και 4,67% αντίστοιχα.


2. ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩ

Μικρή πτώση σημείωσαν το Φεβρουάριο του 2010 τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα υφιστάμενα υπόλοιπα των σημαντικότερων κατηγοριών καταθέσεων και δανείων με εξαίρεση το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη που παρουσίασε άνοδο.


Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από τα νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη, παρουσίασε οριακή πτώση (κατά 2 μ.β.) και διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο του 2010 στο 2,48%. Αντίθετα το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη παρουσίασε άνοδο (κατά 12 μ.β.) και διαμορφώθηκε στο 1,90%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών καθώς και το επιτόκιο των μακροπρόθεσμων δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις σημείωσαν μικρή πτώση (κατά 3 και 2 μ.β. αντίστοιχα) και διαμορφώθηκαν στο 3,90%, και 3,99% αντίστοιχα.

**** Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες με τα επιτόκια των νέων και υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v