"Τρέχει" η έκδοση 7ετούς ομολόγου (upd3)

Στα 6,5 δισ. ευρώ έως τώρα οι προσφορές για την έκδοση νέων 7ετών ομολόγων. Στόχος η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών. Η κατανομή των αγοραστών. Εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση του επιτοκίου.

Τρέχει η έκδοση 7ετούς ομολόγου (upd3)
Στα 6,5 δισ. Ευρώ διαμορφώνονται αυτή την ώρα οι προσφορές για το επταετές ομόλογο που εκδίδει σήμερα το ελληνικό δημόσιο, με παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών να δηλώνουν ικανοποιημένοι τόσο για την ποιότητα των επενδυτών όσο και για την αγοραστική κατανομή του ομολόγου.

Όπως τονίζει στο euro2day αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου, καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον, κυρίως από ασφαλιστικές εταιρίες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, ενώ όσον αφορά το ύψος των προσφορών, σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «η αγορά θέλει το χρόνο της».

Αυτή τη στιγμή, η απόδοση του ομολόγου διαμορφώνεται στις 310 μονάδες βάσης over mid swaps, η οποία ενδεχομένως όμως να αλλάξει στη συνέχεια.

Πιέσεις καταγράφονται στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με το spread των υφιστάμενων 7ετών εκδόσεων να ενισχύεται στις 320 μονάδες βάσης (από 310 μονάδες πριν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών) ενώ και η απόδοσή τους διαμορφώνεται στο 6,1% από 6% νωρίτερα.

Υψηλότερα κινείται και το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, έως τις 315 μονάδες, με την τιμή του να υποχωρεί και την απόδοση να ενισχύεται στο 6,31%.

Ανοδικά τα spreads και οι αποδόσεις πιο βραχυχρόνιων εκδόσεων, με το διετές να αποδίδει 4,55% (στις 366 μβ το spread) και την απόδοση του 3ετούς στο 5,38% (στις 405 μονάδες βάσης το spread).

Νωρίτερα, το euro2day μετέδωσε:

* Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές

Άνοιξε πριν από λίγο το βιβλίο προσφορών για την κοινοπρακτική έκδοση νέων 7ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων γύρω στα 5 δισ. ευρώ, ποσό που φαίνεται να έχει μέχρι στιγμής συγκεντρωθεί

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι η Alpha Bank, η BofA - Merrill Lynch, η Εμπορική, η ING και η Societe Generale.

Σύμφωνα με το Reuters, το guidance για την έκδοση διαμορφώνεται στα mid swaps συν 310 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται ότι το spread των υφιστάμενων 7ετών εκδόσεων διαμορφώνεται στις 310 μονάδες βάσης, με την απόδοσή τους στο 6%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βιβλίο αναμένεται να κλείσει πριν ανοίξει η αμερικανική αγορά, ώστε να μην εγγραφούν hedge funds των ΗΠΑ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν συμμετέχουν και πάλι ξένες τράπεζες που βαρύνονται από υποψίες για κατάχρηση θέσης στην αγορά των CDSs εις βάρος των ελληνικών τίτλων.  

Σημειώνεται ότι το τέλος Μαρτίου βρίσκει το ελληνικό δημόσιο με διαθέσιμα 7,2 δισ. ευρώ και οι λήξεις που θα χρειαστεί να καλυφθούν τον Απρίλιο φτάνουν τα 12,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 8 δισ. αφορούν σε ομόλογα και 4 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια που αναμένεται να αναχρηματοδοτηθούν με σχετική έκδοση στις αρχές του μήνα.

Έτσι, αν αντληθούν έως το τέλος Μαρτίου 5 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών έχει "ησυχάσει" για τον Απρίλιο και στη συνέχεια θα πρέπει να αναζητήσει 11,6 δισ. ευρώ για τις λήξεις του Μαΐου.

Το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου είναι το "βαρύτερο" διάστημα του έτους, καθώς αθροιστικά οι λήξεις ξεπερνούν τα 24 δισ. ευρώ, κάτι λιγότερο από το μισό του συνολικού δανειακού προγράμματος της χρονιάς (54 δισ. ευρώ). Από τις αρχές του έτους έχουν αντληθεί ήδη 18,6 δισ. ευρώ.


* Η επίσημη ανακοίνωση

Η Ελληνική Δημοκρατία όρισε ως κύριους αναδόχους για την κοινοπρακτική έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου αναφοράς, λήξεως 20 Απριλίου 2017, τα παρακάτω τραπεζικά ιδρύματα:

Alpha Bank
• EMPORIKI BANK
• ING
• BANK OF AMERICA - M.L.
• SocGen

Λοιποί ανάδοχοι της έκδοσης θα είναι οι υπόλοιποι βασικοί διαπραγματευτές.


** Ο πήχης επιτυχίας της έκδοσης

Μήνυμα εμπιστοσύνης και αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας στις αγορές θα επιδιώξει να στείλει η εν εξελίξει επταετών ομολόγων ελληνικού Δημοσίου, μετά την κρίση που προκάλεσε η πολιτική διαπραγμάτευση στους κόλπους της Ευρωζώνης για την θεσμοθέτηση μηχανισμού εγγυήσεων.

Το Δημόσιο επιδιώκει να αντλήσει γύρω στα 5 δισ. ευρώ τα οποία αποτελούν το benchmark της έκδοσης. Σε αντίθεση με την προηγούμενη έκδοση ο ΟΔΔΗΧ δεν δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα πάρει 5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στην αγορά η λανθασμένη εντύπωση ότι μπορεί τελικώς να αντλήσει και 7 δισ. ευρώ.

Η απουσία κατηγορηματικής διατύπωσης σε σχέση με το ποσό της έκδοσης προκάλεσε ήδη ένα μικρό εκνευρισμό στην αγορά. Σημειώνεται ότι στην έκδοση 10ετών το γεγονός ότι δηλώθηκε ρητά πως το Δημόσιο επιδιώκει να αντλήσει μόνο 5 δισ. ευρώ διευκόλυνε την συγκέντρωση υψηλών προσφορών και δημιούργησε δειλή ζήτηση εν συνεχεία και για τις παλαιές εκδόσεις 10ετών συμβάλλοντας στην μικρή αποκλιμάκωση των spreads

Στόχος της έκδοσης διευκρινίζουν κύκλοι του ΟΔΔΗΧ στο Euro2day είναι πρωταρχικά να σταλεί μήνυμα εμπιστοσύνης από τις αγορές. Το ποσό που θα αντλήσει το Δημόσιο θα είναι γύρω στα 5 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν, σε συνδυασμό με την ρευστότητα που διαθέτει ήδη το Δημόσιο οι λήξεις ομολόγων Απριλίου.

Ο απόλυτος πήχης επιτυχίας για το Δημόσιο θα ήταν σύμφωνα με treasurers να υπάρξουν προσφορές υπερδιπλάσιες του ποσού που τελικώς θα αντληθεί παρέχοντας την δυνατότητα το επιτόκιο των επταετών να βγει κοντά στο 6% (6 με 6,1%).

Το σχήμα της κοινοπραξίας το οποίο αποτελείται από τράπεζες ( Credit Agricole, SoGen, ING) με ισχυρό χαρτοφυλάκιο τελικών πελατών στην Ευρώπη επιτρέπει την παραπάνω αισιοδοξία

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v