Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λύση χωρίς το ΔΝΤ θέλει η Αθήνα

Καθαρή ευρωπαϊκή λύση χωρίς χρηματοδοτική συνδρομή του ΔΝΤ θα ζητήσει ο κ. Γ. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες. Δεν αποκλείει την τεχνική συνδρομή του ταμείου. Τι δηλώνει στο Euro2day κυβερνητικός αξιωματούχος.

Λύση χωρίς το ΔΝΤ θέλει η Αθήνα
Με την απόφαση να ζητήσει καθαρή ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας αναχωρεί για τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η χώρα μας θα διαμηνύσει ότι οποιοδήποτε σχέδιο βοήθειας "θα πρέπει να έρθει από τους κόλπους της ευρωζώνης ή και της Ε.Ε. χωρίς τη χρηματική συνδρομή του διεθνούς οργανισμού".

"Δεν υπάρχει λόγος η οποιαδήποτε δανειοδότηση να έχει και τη σφραγίδα του ΔΝΤ. Η Ελλάδα κινείται στις αποφάσεις του συμβουλίου του Eurogroup αλλά και στις δηλώσεις της πλειονότητας των αξιωματούχων της Ε.Ε., της ΕΚΤ και της Κομισιόν ότι η λύση πρέπει να δοθεί εκ των έσω", αναφέρει χαρακτηριστικά στο Euro2day υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Η Ελλάδα δεν αποκλείει τη συνδρομή του ΔΝΤ μόνο σε τεχνικό επίπεδο και θεωρεί ότι τυχόν σύμπραξη του οργανισμού θα φέρει εμπλοκή στο εσωτερικό της χώρας και ιδιαίτερα στην κυβέρνηση, πολλά στελέχη της οποίας έχουν ταχθεί εναντίον τέτοιας προοπτικής.

Την ίδια γραμμή φαίνεται πως συμμερίζονται τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ζ. Μπαρόζο όσο και ο αρμόδιος επίτροπος κ. Όλι Ρεν, που θεωρούν ότι η ευρωζώνη -και ο μηχανισμός που έχει καταρτιστεί- είναι σε θέση να μπει σε εφαρμογή χωρίς έξωθεν χρηματοδότηση.

Η ίδια κυβερνητική πηγή θεωρεί ότι τυχόν συμβολή του ΔΝΤ θα σήμαινε και έξτρα όρους για τη χρηματοδότηση από την πλευρά του οργανισμού, γεγονός που θα κόστιζε πολιτικά.

"Η θέση του πρωθυπουργού θα είναι να υλοποιηθεί η δέσμευση της Ε.Ε. για στήριξη, κατ' αρχάς πολιτική και όταν χρειαστεί δανειακή, βάσει των αποτελεσμάτων την συνόδου κορυφής του Φεβρουαρίου αλλά και του συμβουλίου των υπουργών οικονομίας των '16' του Μαρτίου. Σε καμία από αυτές τις αποφάσεις δεν αναφέρεται το ΔΝΤ", συμπληρώνει ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Κληθείς να σχολιάσει τις διαρροές ότι η Γερμανία θα συναινούσε για βοήθεια προς την Ελλάδα μόνο εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο "βοηθούσε" απάντησε: "Ας περιμένουμε τελικά να δούμε τι θα πει την ώρα των κρίσιμων αποφάσεων. Εμείς πράξαμε αυτά που μας ζήτησε η Ε.Ε. Τώρα ήρθε η σειρά της".

Γ. Πεταλωτής: Η Ελλάδα επιμένει στην Ευρωπαϊκή λύση

Την επιμονή της Αθήνας σε λύση εντός ευρωπαϊκών πλαισίων επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο press room.

"Η Ελλάδα επιμένει στην απόφαση για Ευρωπαϊκή λύση κατά τη Σύνοδο Κορυφής", δήλωσε ο κ. Πεταλωτής, ενώ ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αναχωρεί σήμερα για Βρυξέλλες καθώς αύριο το πρωί θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες του Eurogroup.

Όπως δήλωσε ο κ. Πεταλωτής η Ελλάδα θα δανειστεί μόνη της από τις αγορές αλλά θέλει να υπάρχουν τα χρήματα του μηχανισμού στήριξης ώστε να υποχωρήσουν τα spreads.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v