Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγώνας δρόμου για το "δίχτυ ασφαλείας"

Στην τελική ευθεία οι πυρετώδεις διεργασίες για την επίλυση του "γόρδιου δεσμού". Πιθανός συμβιβασμός Παρισιού-Βερολίνου με άρωμα ΔΝΤ. Το παρασκήνιο, τα αναπάντητα ερωτήματα. Αποκλειστικές δηλώσεις.

Αγώνας δρόμου για το δίχτυ ασφαλείας
Στην τελική ευθεία οι πυρετώδεις διεργασίες για την επίλυση του "γόρδιου δεσμού" στους κόλπους της Ε.Ε. Οι όροι της Γερμανίας, το μέτωπο των πρόθυμων, το "άρωμα" ΔΝΤ και τα αναπάντητα ερωτήματα. Πιθανή συμφωνία Γαλλίας - Γερμανίας για λύση ΔΝΤ. Αποκλειστική δήλωση της εκπροσώπου της ισπανικής προεδρίας στο euro2day.

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το εάν η βοήθεια προς την Ελλάδα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. διατηρούν ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να υπάρξει συναίνεση και να ανακοινωθεί επισήμως ο μηχανισμός υποστήριξης.

Σε περίπτωση ασυμφωνίας, η ελληνική κυβέρνηση "απειλεί" ότι θα θέσει η ίδια το θέμα στο τραπέζι.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν σε σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα με τη συνδρομή του ΔΝΤ, ενώ ο κ. Όλι Ρεν σε νέα του παρέμβαση ζήτησε να υπάρξει λύση εντός της εβδομάδας για την Ελλάδα. Σε διαφορετική περίπτωση, πρόσθεσε ο ίδιος, το ευρώ θα δεχθεί νέες σοβαρές πιέσεις.

Παράλληλα, πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι η λύση θα προβλέπει διμερή βοήθεια προς την Ελλάδα, με την τεχνική στήριξη του ΔΝΤ και τη διακριτική αποχή της Γερμανίας. Σημείο-κλειδί στην έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα θα λάβει τη βοήθεια και αν θα χρειαστεί να δηλώσει αδυναμία πληρωμών.

Το παιχνίδι πλέον παίζεται στις λεπτομέρειες. Η πλεινότητα των Ευρωπαίων αξιωματούχων θέλει, με το τέλος της συνόδου, να ανακοινωθεί το δίχτυ ασφαλείας που έχει πλέξει η Κομισιόν για τη χώρα μας και που μπορεί μελλοντικά να αποδειχθεί δίχτυ ελπίδας και για άλλες χώρες.

"Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, μέχρι το πρωί της Πέμπτης, όπου ο προεδρεύων της Ε.Ε. κ. Χ. Θαπατέρο θα έχει κρίσιμη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζ. Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χ. Βαν Ρόμπουι", αναφέρει στο euro2day η εκπρόσωπος της ισπανικής προεδρίας κ. Κριστίνα Γκάλακ.

"Αυτήν τη στιγμή ο Ισπανός πρωθυπουργός επικεντρώνει τις προσπάθειές του στο να πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης πριν από την έναρξη της συνόδου των 27. Αυτό προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας", συμπληρώνει.

Ο λόγος είναι ότι στους κόλπους των "16" η Γερμανία είναι απομονωμένη και μπορεί να πιεστεί περισσότερο ώστε να δώσει το πράσινο φως. Ενώ στους "27" οι πολιτικοοικονομικές συμμαχίες του Βερολίνου ενδεχομένως να φέρουν τα πάνω-κάτω.

Τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ, η Γαλλία, η ισπανική προεδρία και το προεδρείο του Eurogroup πιέζουν ασφυκτικά τη Γερμανίδα καγκελάριο να πει το "ναι" για κοινή στάση. Ήδη, η βοήθεια από τη Γερμανία έχει αποκλειστεί και τώρα οι πιέσεις περιστρέφονται γύρω από το να μη φέρει ενστάσεις στην ανακοίνωση του μηχανισμού στήριξης που έχει ετοιμάσει η Κομισιόν μόνο για εμάς.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το εν λόγω σχέδιο βασίζεται πάνω σε διμερή βοήθεια μέσω δανείων από εθελόντριες χώρες (ώστε να εξαιρεθεί η Γερμανία) που θα συνοδεύονται από αυστηρούς όρους, ώστε να μη θεωρηθεί πακέτο διάσωσης και προσκρούσει στο no bailout clause της συνθήκης της Ε.Ε.

Επισήμως, η θέση του φιλελληνικού μπλοκ είναι ότι ενδεχόμενη αποτυχία θα έστελνε μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να βρει κοινή γραμμή εν καιρώ κρίσης και συνεπώς τα επιτόκια δανεισμού θα εκτοξεύονταν εκ νέου. Σιωπηρά, όμως, "των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν" καθώς αρκετές χώρες φοβούνται ότι μελλοντικά ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν παρόμοιο μηχανισμό.

Ήδη, με έκθεσή της η Κομισιόν αμφισβητεί τις προβλέψεις για το ύψος του δημόσιου χρέους της πλειονότητας των χωρών-μελών της Ε.Ε., κάτι το οποίο θα φανεί στις εαρινές προβλέψεις της. Θεωρεί δηλαδή ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε υψηλότατο χρέος σε πολλές χώρες.

Αίνιγμα όμως είναι τελικά η στάση της Γαλλίας. Από τη μία ο κ. Νικολά Σαρκοζί ηγείται (μαζί με τον κ. Χ. Θαπατέρο) της πρότασης για έκτακτη σύνοδο του Eurogroup πριν από την έναρξη της επίσημης των "27". Από την άλλη, τα ξένα πρακτορεία μεταδίδουν ότι η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν στη συνδρομή του ΔΝΤ στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, κάτι που το Eurogroup έχει αποκλείσει.

Έτσι, 24 ώρες πριν από τη σύνοδο όλα βρίσκονται στον αέρα και πολλά ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί. Όπως:

- Ποιοι είναι οι όροι που θα συνοδεύουν τα διμερή δάνεια και ποιο το επιτόκιο;
- Ποιο είναι το ύψος των επιτοκίων δανεισμού που η Ελλάδα θα θεωρήσει απαγορευτικό ώστε να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης;
- Σε περίπτωση που το σχέδιο συμπεριλαμβάνει σύμπραξη του ΔΝΤ (άρα και δικούς του όρους), θα το δεχθεί η κυβέρνηση;
- Ποια θα είναι η διάρκεια της στήριξης και εάν ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται κάθε φορά που θα τον χρειάζεται η χώρα μας.

Όλα αυτά την ώρα όπου ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι η Ελλάδα θα τα βγάλει πέρα μόνη της, ότι δεν χρειάζεται τη βοήθεια της Ε.Ε. και ότι απλώς θέλει να υπάρχει το σχέδιο στήριξης έτοιμο εάν και εφόσον χρειαστεί, με την ελπίδα ότι η ανακοίνωσή του θα ρίξει τα spreads στην αγορά ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v