Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Rompuy: Αναζητά λύση στο ελληνικό θέμα

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. κ. Herman Van Rompuy αναζητά τρόπους να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Rompuy: Αναζητά λύση στο ελληνικό θέμα
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν στόχο να παρουσιάσουν συμβιβαστική συμφωνία βοήθειας προς την Ελλάδα πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, που παραθέτει δηλώσεις του εκπροσώπου της ευρωπαϊκής Προεδρίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Financial Times Deutschland, ο εκπρόσωπος του κ. Herman Van Rompuy δήλωσε ότι «στοχος είναι να βρεθεί συμφωνία πριν την σύνοδο.»

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της ευρωζώνης σημείωσε ότι ο κ. Rompuy δήλωσε σε διπλωματικούς κύκλους ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης ενδέχεται να συναντηθούν για το ελληνικό ζήτημα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, μετά από σχετικό αίτημα του γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί.

Όπως μεταδίδει το Reuters, θετικός στο ενδεχόμενος μιας συνάντησης των ηγετών της Ε.Ε. για την Ελλάδα πριν τη Σύνοδο Κορυφής είναι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με ξεχωριστό δημοσίευμα του Bloomberg, ο πρόεδρος της Ε.Ε. αναζητά τρόπους να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο κ. Van Rompuy προσπαθεί μέσω της διπλωματικής οδού να κλείσει τις διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων, ούτως ώστε να υπάρξει κοινή απόφαση για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα στις 25 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Τα αδιέξοδα όσον αφορά την μέθοδο βοήθειας της Ελλάδας πλήθυναν σήμερα, καθώς από τη ν μια πλευρά ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, άσκησε πιέσεις για την εξεύρεση μια ευρωπαϊκής λύσης, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας εξέφρασε αντιρρήσεις για το «φόρτωμα των Γερμανών φορολογούμενων» με τα χρέη της Ελλάδας.

Αυτά τα αδιέξοδα αυξάνουν τις πιθανότητες να φύγει «με άδεια χέρια» από την σύνοδο κορυφής η Ελλάδα και να πραγματοποιήσει την «απειλή» να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μια λύση στην οποία είναι αντίθετοι πολλοί Ευρωπαίοι, αφού θα μεταφραστεί ως ένδειξη θεσμικής αδυναμίας της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v