Φορολογικό: Οι τελευταίες αλλαγές

Διορθώσεις στα τεκμήρια Ι.Χ., αύξηση του αφορολογήτου πρώτης κατοικίας, επέκταση του ΦΠΑ σε όλα τα επαγγέλματα πλην γιατρών μεταξύ των αλλαγών της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό. Αναλυτικό ρεπορτάζ.

Φορολογικό: Οι τελευταίες αλλαγές
Διορθώσεις στα τεκμήρια Ι.Χ. αυτοκινήτων, αύξηση του αφορολογήτου πρώτης κατοικίας αλλά και του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος για όσους έχουν παιδιά, επέκταση του ΦΠΑ σε όλα τα επαγγέλματα πλην γιατρών που εξαιρούνται λόγω κοινοτικής οδηγίας, καθιέρωση του λογιστικού προσδιορισμού των εισοδημάτων όλων των ελευθέρων επαγγελματιών το αργότερο έως την 1η Ιουλίου αλλά και κλίμακα φόρου στις αποζημιώσεις απόλυσης περιλαμβάνουν οι πινελιές της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα, θα περάσει εκ νέου το τεστ του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Μετά τις αντιδράσεις το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε σύνδεση των τεκμηρίων Ι.Χ. με την παλαιότητα, αλλά και των ακινήτων με την αντικειμενική αξία (για ακίνητα σε ακριβές περιοχές με αντικειμενική αξία άνω των 3.000 ευρώ το τετραγωνικό) καθώς τα μέχρι πρότινος σχέδια αφορούσαν σε τεκμήρια Ι.Χ. σε συνάρτηση μόνο με τα κυβικά και για τα ακίνητα μόνο με τα τετραγωνικά.

Με το σύστημα αυτό, ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών εκατοστών 20ετίας θα είχε το ίδιο τεκμήριο με ένα καινούργιο Ι.Χ. ίδιων κυβικών και ένα σπίτι στη Γλυφάδα θα είχε το ίδιο τεκμήριο με ένα σπίτι ίδιων τετραγωνικών στο Ζεφύρι!

Όσον αφορά στο αφορολόγητο πρώτης κατοικίας, η αρχική πρόθεση καθιέρωσης αφορολογήτου 100.000 ευρώ για τον άγαμο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο διορθώνεται με αφορολόγητο 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 250.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, πως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από τις αρχές του 2011.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται αύξηση των αφορολόγητων ορίων εισοδήματος για όσους έχουν προστατευόμενα τέκνα. Έτσι, το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 1.500 ευρώ (από 1.000 ευρώ σήμερα) για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 11.500 ευρώ (από 10.000 ευρώ) για το τρίτο και τα επόμενα.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών με το νέο φορολογικό καθιερώνει κλίμακα και στη φορολογία αποζημιώσεων απόλυσης. Με τις νέες ρυθμίσεις καθιερώνεται αφορολόγητο 30.000 ευρώ πάνω από το οποίο και έως τα 60.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 20%, που αυξάνεται σε 30% για το κλιμάκιο 60.000 - 150.000 ευρώ και καταλήγει σε 40% για αποζημιώσεις πάνω από 150.000 ευρώ.

Μέχρι σήμερα, αποζημιώσεις απόλυσης έως 20.000 ευρώ είναι αφορολόγητες και από εκεί και πάνω επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20%. Με τον νέο τρόπο, μείωση φόρου θα έχουν όσοι λαμβάνουν αποζημίωση απόλυσης έως 80.000 ευρώ, ενώ υψηλότερη παρακράτηση θα υποστούν όσοι λαμβάνουν υψηλότερα ποσά. Για παράδειγμα, αποζημίωση απόλυσης 150.000 ευρώ με το νέο καθεστώς θα έχει φόρο 33.000 ευρώ από 26.000 με βάση το καθεστώς που ισχύει σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v