Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο δίκτυο θα δημιουργήσουν Aegean - Olympic

Σε ανασχεδιασμό του δικτύου τους προκειμένου να καλύψουν περισσότερους προορισμούς μεσαίων αποστάσεων θα προχωρήσουν η Aegean Airlines και η Olympic Air, αν η συγχώνευσή τους εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Νέο δίκτυο θα δημιουργήσουν Aegean - Olympic
Σε ανασχεδιασμό του δικτύου τους προκειμένου να καλύψουν περισσότερους προορισμούς μεσαίων αποστάσεων θα προχωρήσουν η Aegean Airlines και η Olympic Air εφόσον η συγχώνευση των δύο εταιριών εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το δίκτυο των δύο αεροπορικών εταιριών σε πολλούς προορισμούς, κυρίως στο εσωτερικό, είναι κοινό και η σύμπραξή τους θα δώσει τη δυνατότητα καλύτερης εκμετάλλευσης του στόλου. Πάντως, προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για την επέκταση της εταιρίας που θα προκύψει σε διηπειρωτικούς προορισμούς, που κάλυπτε η παλιά Ολυμπιακή.

Τα δρομολόγια αυτά, π.χ. σε Νέα Υόρκη, Καναδά, Νότιο Αφρική, είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα και για να προκύψουν οικονομίες κλίμακας μια εταιρία θα πρέπει, όπως επισημαίνεται, να εκτελεί σημαντικό αριθμό δρομολογίων προς έναν τέτοιο προορισμό.

Με την Continental στην Αμερική

Η διοίκηση της Aegean, ωστόσο, ήδη κινείται για να καλύψει τη ζήτηση από και προς την Αμερική και προωθεί πτήσεις κοινού κωδικού με τη συνεργασία της αμερικανικής εταιρίας Continental Airlines, η οποία αναμένεται ότι θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, από τον ερχόμενο Ιούλιο η εταιρία θα είναι πλήρες μέλος της αεροπορικής συμμαχίας Star Alliance, γεγονός που θα της επιτρέψει πρόσβαση στα ισχυρά πλεονεκτήματα που προσφέρει η συμμετοχή σε μια αεροπορική συμμαχία παγκόσμιου μεγέθους. Τα οφέλη της ένταξης στην αεροπορική συμμαχία αναμένεται ότι θα αποτελέσουν σημαντική "προίκα" για τη νέα εταιρία εφόσον αυτή λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις, για το οποίο η διοίκηση της Aegean εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη.

Επιστολή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Νίκος Σηφουνάκης, με χθεσινή επιστολή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ζητά να μεριμνήσει ώστε οι δύο μεγάλες αεροπορικές εταιρίες, που προτίθενται να συγχωνευθούν, να λειτουργούν ανεξάρτητα εως ότου δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις. Στην επιστολή του ο κ. Σηφουνάκης, ζητώντας από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού να επιληφθεί του θέματος, επικαλείται δημοσιεύματα στον Τύπο αλλά και ανακοινώσεις των εταιριών που γνωστοποιούν ότι προβαίνουν αμέσως σε διακοπές γραμμών του εσωτερικού παρά, όπως σημειώνει, τη δέσμευσή τους να εκτελέσουν αυτά τα δρομολόγια.

Η Olympic δεν έχει κόψει δρομολόγια

Πρέπει πάντως να αναφέρουμε ότι ανακοίνωση για τη διακοπή των δρομολογίων της από την Αθήνα προς τη Λήμνο και την Κεφαλονιά έχει εκδώσει μόνο η Aegean, ενώ η Olympic Air δεν έχει ανακοινώσει τίποτα σχετικό. Επιπλέον, όπως ξεκαθαρίζεται από την πλευρά της εταιρίας, δεν υπάρχουν στον σχεδιασμό της τέτοιες κινήσεις. Ένα ακόμη σημείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι τα δρομολόγια από την Αθήνα για τη Λήμνο και την Κεφαλονιά δεν ανήκουν στις λεγόμενες άγονες γραμμές, όπου μετά την ανάθεση οι εταιρίες είναι υποχρεωμένες να παρέχουν εξυπηρέτηση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά η κάθε μία μπορεί να εισέρχεται στη γραμμή ή να εξέρχεται από αυτή με κριτήρια οικονομικά.

Η συγκεκριμένη επιστολή μάλλον αιφνιδίασε τις δύο αεροπορικές, που δεν ανέμεναν τέτοια κίνηση ειδικά από τη στιγμή όπου οι αρμόδιες για ζητήματα ανταγωνισμού αρχές έχουν ήδη επιληφθεί του θέματος της σύμπραξής τους.

Από την πλευρά της Aegean σημειώνεται ότι η περικοπή των δρομολογίων προς τα δύο νησιά έγινε καθαρά για εμπορικούς και οικονομικούς λόγους, καθώς και τα δύο ήταν ζημιογόνα. Επιπλέον, η εταιρία τονίζει ότι το πρόγραμμά της θα διαμορφωθεί στη βάση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές που αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, αφού σε εξέλιξη βρίσκονται ζυμώσεις μεταξύ των εταιριών που συμμετέχουν στη διαδικασία, προκειμένου να βρεθεί λύση για τα δρομολόγια για τα οποία περισσότεροι από ένας υποψήφιοι ζητούν μηδενικό αντίτιμο για την εκτέλεσή τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v