Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

WSJ: Η Ελλάδα έτοιμη για ιδιωτικοποιήσεις

Το ελληνικό δημόσιο εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις ή πώληση μεριδίων που κατέχει σε εταιρίες, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

WSJ: Η Ελλάδα έτοιμη για ιδιωτικοποιήσεις
Το ελληνικό δημόσιο, εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις ή πώληση μεριδίων που κατέχει σε εταιρίες, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

Σύμφωνα με την «WSJ» στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι πώληση μεριδίων σε κάποια τράπεζα, καθώς και στον ΟΠΑΠ θα μπορούσε να φέρει στα ταμεία το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1% του ΑΕΠ. Αν και το ποσό είναι «μικρό» σε σχέση με το ελληνικό χρέος (το οποίο αναμένεται ότι θα ξεπεράσει στα 250 δισ. ευρώ φέτος), μία τέτοια κίνηση θα «έστελνε» το μήνυμα προς τις αγορές ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μειώσει έλλειμμα και χρέος.

Κατά την εφημερίδα η εξετάζεται ακόμη και η πώληση μεριδίων σε 15 εταιρίες όπου έχει «παρουσία», μεταξύ των οποίων η ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΠΕ αλλά και κάποια καζίνο. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών θέλει να «ξεφορτωθεί» κάποια Airbus A340, τα οποία είχαν αγοραστεί πριν την πώληση της Olympic Air.

Εξετάζεται, επίσης, η πώληση ενός επιπλέον 10% του ΟΤΕ προς την Deutsche Telekom.

Η κυβέρνηση δεν έχει, πάντως, ακόμη δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που αφορά την πώληση μεριδίου από το 34% του ΟΠΑΠ που βρίσκεται στην κατοχή της ή το 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Στο δημοσίευμα της «WSJ» ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος τονίζει ότι «το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι τέλειο σε θεωρητικό επίπεδο. Μπορείς να πωλήσεις τα μερίδια σε εταιρίες, ίσως και να… νοικιάσεις την Ακρόπολη και να επιτύχεις τους στόχους που έχουν τεθεί. Όμως με τις τρέχουσες συνθήκες στις αγορές θα πουλήσεις φθηνά. Ας μην ξεχνάμε δεν βρίσκεται μόνο η Ελλάδα σε ύφεση, αλλά όλη η υφήλιος».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v