Πότε αλλάζει η φορολόγηση ειδικών επαγγελμάτων

Επαγγελματίες ταξί, μηχανικοί, αρχιτέκτονες κ.ά. θα υποχρεωθούν να κόβουν αποδείξεις και να φορολογούνται με βάση τα εισοδήματα που προκύπτουν από τα βιβλία εσόδων - εξόδων τους από το 2010 και όχι από το 2011.

Πότε αλλάζει η φορολόγηση ειδικών επαγγελμάτων
Στροφή 180 μοιρών κάνει η κυβέρνηση αναφορικά με τον χρόνο καθιέρωσης του λογιστικού προσδιορισμού εισοδημάτων επαγγελματιών που μέχρι σήμερα φορολογούνται με ειδικό τρόπο.

Επαγγελματίες ταξί, φορτηγών, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, επαγγελματίες ΠΡΟΠΟ και περιπτέρων, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και κάμπινγκ, που μέχρι σήμερα φορολογούνται με ιδιαίτερα χαμηλά τεκμαρτά εισοδήματα, θα υποχρεωθούν όχι μόνο να κόβουν αποδείξεις αλλά και να φορολογούνται με βάση τα εισοδήματα που προκύπτουν από τα βιβλία εσόδων - εξόδων τους από το 2010 και όχι από το 2011, όπως ήταν οι τελικοί σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών.

Η απόφαση ελήφθη σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο και τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη.

Έτσι, μετά τη θύελλα αντιδράσεων για "διακριτική μεταχείριση", όλοι οι επαγγελματίες που απολάμβαναν μέχρι σήμερα φορολόγηση με ειδικό τρόπο και σύμφωνα με τους μέχρι προχθές σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών θα έπαιρναν νέα περίοδος χάριτος έως το 2011, θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων.

Για παράδειγμα, οδηγός ταξί με άδεια 100% στο όνομά του είχε τεκμαρτό εισόδημα 16.000 ευρώ και πληρώνει φόρο μόλις 1.200 ευρώ, ασχέτως από τα πραγματικά του εισοδήματα. Τώρα, θα αναγκαστεί να καταβάλει φόρο με βάση την κλίμακα για το εισόδημα που θα προκύψει από τη φορολόγηση των εσόδων του, αφού αφαιρεθούν τα έξοδά του.

Σε πρακτικό επίπεδο, καθώς ήδη για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους δεν κόβονται αποδείξεις και δεν τηρούνται βιβλία εσόδων - εξόδων, ενώ θα απαιτηθεί και ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής, η λύση που μελετάται στο οικονομικό επιτελείο είναι ο λογιστικός προσδιορισμός να ισχύσει από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το πρώτο εξάμηνο τα εισοδήματα να προσδιοριστούν και πάλι τεκμαρτά.

Διορθωτικές κινήσεις αναμένονται και στο μέτωπο των τεκμηρίων και ιδίως στα τεκμήρια ακινήτων, όπου με βάση την αρχική επιλογή ένα ακίνητο 100 τετραγωνικών στην περιοχή Ζωγράφου, αντικειμενικής αξίας 175.000 ευρώ, είχε το ίδιο τεκμήριο με ένα ακίνητο 100 τετραγωνικών στη Νέα Ερυθραία, αντικειμενικής αξίας 360.000 ευρώ. Με τεκμήριο διαβίωσης σε συνάρτηση μόνο με την επιφάνεια του ακινήτου και στις δύο περιπτώσεις το τεκμήριο φτάνει τα 4.400 ευρώ τον χρόνο. Εναλλακτικά, αναμένεται σύνδεση του τεκμηρίου και με τις αντικειμενικές αξίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v