Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνταγματική κατοχύρωση δημοσιονομικής πειθαρχίας

Η συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση δήλωσε ο κ. N. Kαραμούζης.

Συνταγματική κατοχύρωση δημοσιονομικής πειθαρχίας
Η συνταγματική κατοχύρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα ίσως πρέπει να εξεταστεί σοβαρά στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ένωση Πολιτών «Παρέμβαση» ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, N. Kαραμούζης.

Όπως τόνισε ο κορυφαίος τραπεζίτης η ανάπτυξη και οι επενδύσεις είναι η μακροχρόνια απάντηση στο δημοσιονομικό πρόβλημα και στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.

Να συνδυάσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή με γενναίες μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στη φορολογική πολιτική, στις ΔΕΚΟ, στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο ασφαλιστικό, ανέφερε ο κ. Καραμούζης.

Να διαμορφώσουμε, επιπλέον, τις κατάλληλες προϋποθέσεις εκκίνησης ενός νέου εξωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου, με παράλληλη ενίσχυση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, με προσέκλυση ξένων παραγωγικών επενδύσεων. Το μοντέλο της κρατικοδίαιτης και επιδοτούμενης ανάπτυξης έχει οριστικά τελευτήσει. Ας παραδεχτούμε στο νέο ξεκίνημα ότι και το ιδιωτικό είναι εθνικό, τόνισε στην ομιλία του.

Ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε πως το τρίπτυχο, δημοσιονομική προσαρμογή, μεταρρυθμίσεις, νέο αναπτυξιακό πρότυπο, με ανοικτές αγορές και οικονομική εξωστρέφεια, αποτελεί την απάντηση της χώρας στις προκλήσεις των καιρών.

Η ουσιαστικότερη, όμως, μεταρρύθμιση της χώρας να είναι να αλλάξουμε νοοτροπία. Όλοι. Κοινωνία, Επιχειρήσεις, Κράτος και Τράπεζες τόνισε ο ίδιος.

Ο τόπος πρέπει να καθαρίσει από κάθε νοσηρό, παρασιτικό και αντιπαραγωγικό στοιχείο, που στέκεται εμπόδιο στην καινοτομική δράση, στην αποτελεσματική λειτουργία των αγορών, στον υγιή ανταγωνισμό, στον αναπτυξιακό προσανατολισμό, στην αποτελεσματικότητα της κοινωνικής πολιτικής, συμπλήρωσε ο κορυφαίος τραπεζίτης.

Ο ίδιος ανέφερε πως ο σημερινός, υπερδιογκωμένος και βραδυκίνητος Δημόσιος Τομέας δεν μπορεί να δώσει την απαιτούμενη ώθηση στην οικονομία. Δεν μπορεί να ηγηθεί της νέας αναπτυξιακής πορείας. Χρειάζεται συνολική αναδόμηση και μεταρρύθμιση της κρατικής μηχανής.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να μπει μια τάξη στο χάος, στη ζημιογόνο πορεία και στην οικονομική απείθεια των ΔΕΚΟ. Επομένως, αυτό που χρειάζεται είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυξημένης λογοδοσίας, εποπτείας και ελέγχου των δημοσίων οργανισμών και των διοικήσεών τους, ώστε να είναι χρήσιμες για τον πολίτη, αλλά και οικονομικά βιώσιμες και αποτελεσματικές.

Η νέα προσέγγιση πρέπει να αφορά τα Υπουργεία, τα 5.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου – το επαναλαμβάνω – πέντε χιλιάδες (!), τους 2.000 Δήμους και τις αντίστοιχες Δημοτικές Επιχειρήσεις, τα 250 νοσοκομεία και Ασφαλιστικά Ταμεία, πρόσθεσε ο κ. Καραμούζης.

* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Ν. Καραμούζη δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v