Υποχρεωτικές οι αποδείξεις από πρατήρια καυσίμων

Υποχρεωτική καθίσταται από την 1η Απριλίου η έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης από τα βενζινάδικα για τις πωλήσεις βενζίνης και πετρελαίου, όπως προκύπτει από απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Υποχρεωτικές οι αποδείξεις από πρατήρια καυσίμων
Υποχρεωτική καθίσταται από την 1η Απριλίου η έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης από τα βενζινάδικα για τις πωλήσεις βενζίνης και πετρελαίου, όπως προκύπτει από απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σύμφωνα με την απόφαση, από την 1η/4/2010 εντάσσεται στη δεύτερη κατηγορία τήρησης βιβλίων, ανεξαρτήτως ύψους εσόδων και με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του ΚΒΣ:

α) Ο πρατηριούχος υγρών καυσίμων για την εμπορία βενζίνης και πετρελαίου.
β) Ο επιτηδευματίας του μητρώου (ΔΙΠΕΘΕ) πωλητής πετρελαίου θέρμανσης για την εμπορία πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) θέρμανσης.

Αν κάποιος από τους παραπάνω επιτηδευματίες διατηρεί και κλάδο πώλησης άλλων αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, ο κλάδος αυτός για την ένταξή του σε κατηγορία βιβλίων κρίνεται αυτοτελώς.

Από την 1η/4/2010 και εφεξής οι παραπάνω επιτηδευματίες υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ως εξής:

α) Για την εμπορία βενζίνης και πετρελαίου κίνησης, με τη χρήση φορολογικού μηχανισμού του Ν. 1809/1988, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του νόμου αυτού, καθώς και τις διατάξεις των άρθρων 13 και 18 του ΚΒΣ (π.δ.186/1992) και όταν χρησιμοποιείται φορολογική ταμειακή μηχανή αθροίζονται σε ιδιαίτερο αθροιστή (τμήμα) για κάθε είδος καυσίμου, η συνολική ημερήσια αξία του οποίου εμφανίζεται στο δελτίο ημερήσιας κίνησης "Ζ".

β) Για την εμπορία πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) θέρμανσης, με τον προβλεπόμενο τρόπο από τις διατάξεις της ΑΥΟΟ 1019446/113/0015/ΠΟΛ 1034/14.2.2008 (ΦΕΚ Β΄ 307).

Πρακτικά, με την απόφαση δίνεται η δυνατότητα στους πρατηριούχους να εκδίδουν αποδείξεις από τις ταμειακές μηχανές που ήδη διαθέτουν, καθώς η εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων καταγραφής εισροών και εκροών καυσίμων στην αντλία παράλληλα με την έκδοση αποδείξεων απαιτεί χρόνο.

Η μετάβαση στο νέο σύστημα, όπου οι αποδείξεις θα εκδίδονται από την αντλία, θα γίνει από την 1η/1/2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v