Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόταση Προβόπουλου για ρευστότητα τραπεζών

Υπέρ της πρότασης Weber να δέχεται η ΕΚΤ ομόλογα χαμηλότερης αξιολόγησης ως εχέγγυα με επιβολή υψηλότερου premium ρίσκου τάχθηκε ο Γ. Προβόπουλος. "Θέμα χρόνου" η αναβάθμιση Ελλάδας. Τι είπε για καλυμμένα ομόλογα, ΕΝΤ.

Πρόταση Προβόπουλου για ρευστότητα τραπεζών
Υπέρ της πρότασης του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, κ. Axel Weber, να δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ομόλογα χαμηλότερης αξιολόγησης ως εχέγγυα με επιβολή υψηλότερου premium ρίσκου τάχθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γ. Προβόπουλος, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Axel Weber, επίσης μέλος της ΕΚΤ, είχε καταθέσει την πρόταση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει αποδεκτά κρατικά ομόλογα με χαμηλότερες αξιολογήσεις έναντι των μίνιμουμ αποδεκτών ως εχέγγυα εάν τεθεί υψηλότερο premium ρίσκου.

Οι αναλυτές, σημειώνει το Reuters, "καλωσορίζουν" την ιδέα θεωρώντας πως θα δώσει περισσότερες εναλλακτικές στην ΕΚΤ και ο κ. Προβόπουλος δήλωσε πως αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που θα πρέπει να εξεταστεί, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "εάν τα γεγονότα δείχνουν πως κάποιοι κανόνες πρέπει να αντικατασταθούν από κάποιους άλλους, καλύτερους, τότε θα πρέπει να αλλάζουν". 

Ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πληρώνουν επιτόκιο κοντά σε αυτό της ΕΚΤ, δηλαδή 1% για τρίμηνο δανεισμό, ακόμα και αφού η ΕΚΤ επιστρέψει στις διαδικασίες ανταγωνιστικών δημοπρασιών ρευστότητας, στο πλαίσιο της ανάκλησης των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας

Ο επικεφαλής της ΤτΕ εξέφρασε την πεποίθησή του για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος σταθερότητας και τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% έως το 2012. "Όλα τα προγράμματα σύγκλισης έχουν αρχικά κάποιες επιπτώσεις. Γι' αυτό περιμένουμε ύφεση 2% φέτος. Όμως, ταυτόχρονα δημιουργούνται οι συνθήκες διατηρήσιμης ανάπτυξης στο μέλλον", σημείωσε.

Οίκοι αξιολόγησης

Ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για αναβαθμίσεις σε αυτήν. 

"Οι αναβαθμίσεις είναι θέμα χρόνου. Καθώς τα μέτρα της κυβέρνησης θα αρχίσουν να παράγουν αποτελέσματα, θα υπάρξουν αναβαθμίσεις. Είναι ζήτημα τριμήνων ή ίσως και μηνών", τόνισε.   

Τα spreads των ελληνικών ομολόγων

Σχολιάζοντας τα spreads των ελληνικών ομολόγων, ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι "είναι θέμα χρόνου" να αποκλιμακωθούν. 

"Δεν μπορώ να πω εάν θα υποχωρήσουν σε κάποιες εβδομάδες ή σε μερικούς μήνες, αλλά θα υποχωρήσουν", ανέφερε.   


Καλυμμένα ομόλογα

Η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης να δώσουν τα χαρτοφυλάκια καλυμμένων ομολόγων για ρευστότητα δεν σχετίζεται με τη λήξη των έκτακτων μέτρων τόνωσης της ρευστότητας στο ευρωσύστημα, τόνισε ο κ. Προβόπουλος.

Πιστωτική επέκταση

Η πιστωτική επέκταση το 2010 θα είναι αδύναμη, προέβλεψε ο κεντρικός τραπεζίτης, δεδομένης της ισχνής οικονομικής δραστηριότητας και ζήτησης για νέες χορηγήσεις. 

Παράλληλα, εκτίμησε ότι προς τα τέλη του τρέχοντος έτους θα καταγραφεί βελτίωση των τάσεων. 

Τραπεζική συγκέντρωση 

Αναπόφευκτη χαρακτήρισε ο κ. Προβόπουλος την περαιτέρω τραπεζική συγκέντρωση σε πιο μακροπρόθεσμη βάση. "Τα επόμενα χρόνια το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες θα αλλάξει, θα διαφέρει από το περιβάλλον των τελευταίων 10 - 15 ετών. Θα δημιουργηθούν συνθήκες περαιτέρω συγκέντρωσης. Αναφέρομαι στα επόμενα χρόνια, όχι στους επόμενους μήνες", σημείωσε.   

Για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Επίσης, ερωτηθείς για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ), υπογράμμισε πως οι ιδέες για τη σύστασή του δεν έχουν παρουσιαστεί επαρκώς ώστε να σχηματιστεί άποψη, προσθέτοντας ότι οι χώρες-μέλη θα πρέπει να σεβαστούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

"Εάν ευθυγραμμιζόμασταν με τους υφιστάμενους κανόνες, ίσως να μην υπήρχε η ανάγκη δημιουργίας νέου θεσμού, όπως το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο", σημείωσε, εξηγώντας ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που παραβίασε τους κανόνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v