Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαχινίδης: Τι είπε στη Βουλή για ΕΠΕΙΑ, Εγγυητικό

Λεπτομέρειες για το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το εγγυητικό κεφάλαιο ασφάλισης αλλά και την ανάληψη της εποπτείας των ασφαλιστικών από την ΤτΕ παρείχε σε ομιλία του στη Βουλή ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης.

Σαχινίδης: Τι είπε στη Βουλή για ΕΠΕΙΑ, Εγγυητικό
Λεπτομέρειες για το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, για το εγγυητικό κεφάλαιο ιδιωτικής ασφάλισης αλλά και την ανάληψη της εποπτείας των ασφαλιστικών εταιριών από την ΤτΕ παρείχε σε ομιλία του στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

Σύμφωνα με το ν/σ, συνίσταται Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής, στα πρότυπα του Επικουρικού για τον κλάδο των οχημάτων, με σκοπό τη μεταβίβαση ή λύση των συμβολαίων ζωής, με τις ασφαλιστικές να επιβαρύνονται με τακτική εισφορά που ανέρχεται σε ποσοστό 1,5% της αξίας κάθε συμβολαίου ζωής.

Όπως τόνισε ο κ. Σαχινίδης, με το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, καταργείται η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και οι επιχειρήσεις του τραπεζικού και ασφαλιστικού κλάδου υπάγονται στην ενιαία εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως τόνισε ο υπουργός, "ο ενιαίος εποπτικός έλεγχος αυτών των επιχειρήσεων είναι αναγκαίος για τη διαφύλαξη των ισότιμων όρων ανταγωνισμού, αλλά και για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του συστημικού κινδύνου".

Οι πράξεις εποπτείας της ιδιωτικής ασφάλισης ασκούνται με πράξεις του Διοικητή ή άλλου εξουσιοδοτημένου οργάνου της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ακόμη, καθορίζεται μια σύντομη διαδικασία προκειμένου να μεταβιβαστεί το χαρτοφυλάκιο ζωής των υπό εκκαθάριση εταιρειών σε ανάδοχο ασφαλιστική εταιρεία ή σε κοινοπραξία ασφαλιστικών εταιρειών.

Παράλληλα,σε συνδυασμό με το Επικουρικό Κεφάλαιο του ασφαλιστικού κλάδου, συνίσταται Εγγυητικό Κεφάλαιο Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής, κατά το πρότυπο του Επικουρικού.

Σκοπός του είναι η μεταβίβαση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων σε άλλη ασφαλιστική επιχείρηση, ειδάλλως η λύση των συμβολαίων με καταβολή αποζημίωσης στους ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη, η κάλυψη του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής καλύπτει όλους τους κλάδους και ισούται με το 100% κάθε ασφαλιστικής αποζημίωσης και μέχρι το ύψος των 25.000 ευρώ, ανά ασφαλισμένο.

Από την κάλυψη εξαιρούνται πρόσωπα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την ασφαλιστική εταιρεία, καθώς και τα άτομα εκείνα που συντέλεσαν με πράξεις τους ή παραλείψεις τους στην επιδείνωση της χρηματοοικονομικής της κατάστασης.

Στο Εγγυητικό Κεφάλαιο συμμετέχουν υποχρεωτικά οι ασφαλιστικές εταιρείες με έδρα την Ελλάδα, τα υποκαταστήματα ασφαλιστικών επιχειρήσεων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και τα υποκαταστήματα ασφαλιστικών επιχειρήσεων τρίτων χωρών.

Για την εκπλήρωση του σκοπού του Εγγυητικού Κεφαλαίου, τα μέλη του επιβαρύνονται με τακτική εισφορά που ανέρχεται σε ποσοστό 1,5% της αξίας κάθε συμβολαίου ζωής. Σε έκτακτες περιπτώσεις, η Διαχειριστική Επιτροπή μπορεί με απόφασή της – που εγκρίνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος – να ορίσει έκτακτη εισφορά μέχρι 1% για κάθε συμβόλαιο ζωής.

Ανώτατο όργανο του Εγγυητικού Κεφαλαίου αποτελεί η συνέλευση των μελών και οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία.

Η διαχείριση του Εγγυητικού Κεφαλαίου ασκείται από τη Διαχειριστική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από πέντε μέλη, εκλεγμένα από τη συνέλευση των μελών, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται από τον Υπουργό Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v