Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Μείωση ελλείμματος - δανειακών αναγκών

Στα 1.641 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 3.403 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009 διαμορφώθηκε το ταμειακό έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2010.

ΤτΕ: Μείωση ελλείμματος - δανειακών αναγκών
Τροχιά αποκλιμάκωσης διαγράφει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση.

Σύμφωνα με αυτά, το ταμειακό έλλειμμα στο τέλος Φεβρουαρίου συρρικνώθηκε σε 1,641 δισ. ευρώ από 3,403 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, υποδεικνύοντας και παράλληλη συρρίκνωση του κρίσιμου ελλείμματος γενικής κυβέρνησης που «ταλαιπωρεί» την Ελλάδα έναντι των Βρυξελλών και το οποίο θα πρέπει φέτος να μειωθεί στο 8,7% του ΑΕΠ (τουλάχιστον καθώς με τα μέτρα η κυβέρνηση προσδοκά μεγαλύτερη μείωση), από 12,7% πέρυσι.

Το έλλειμμα σε ταμειακή βάση και σε όρους Βρυξελλών θεωρείται «αποδεκτό» να αποκλίνει έως και 2% σε ετήσια βάση.

Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ακόμα ότι σε ταμειακή βάση το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου:

1. οι δαπάνες συγκρατήθηκαν σε 8,555 δισ. ευρώ από 9,418 δισ. ευρώ

2. τα έσοδα αυξήθηκαν σε 8,460 δισ. ευρώ από 7,943 δισ. ευρώ

3. οι καταθέσεις του δημοσίου στην ΤτΕ μειώθηκαν κατά 901 εκατ. ευρώ

4. οι πληρωμές τόκων εντόκων, ομολόγων κλπ. στοίχισαν 871 εκατ. ευρω από 974 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (αν και η σύγκριση με πέρυσι δεν είναι ορθή δεδομένου ότι η εξέλιξη των δαπανών τόκων δεν είναι γραμμική στη διάρκεια του έτους).

5. το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσίασε μείωση και διαμορφώθηκε σε 736 εκατ. ευρώ έναντι 2,223 δισ. ευρώ, το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v