"Φρέναρε" η αύξηση των εσόδων

Το πρώτο δίμηνο του έτους τα έσοδα του προϋπολογισμού εμφανίζουν αύξηση 7,9% (ύστερα από άνοδο 9,9% τον Ιανουάριο). Για ύφεση μεγαλύτερη του 0,3% φέτος κάνει λόγο το ΥΠΟΙΚ. Το πλήρες κείμενο της έκθεσης προόδου.

Φρέναρε η αύξηση των εσόδων
* Το πλήρες κείμενο της έκθεσης προόδου του προγράμματος σταθερότητας και το newsletter του YΠΟΙΚ για το Φεβρουάριο δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

"Αρρυθμίες" κατέγραψαν τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας αύξηση 4,5% έναντι στόχου ετήσιας μεταβολής κατά 9%.

Τα σχετικά στοιχεία περιλαμβάνονται στη δεύτερη μηνιαία έκθεση υλοποίησης του ΠΣΑ που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν, αν και πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρουν ότι τα τελικά δεδομένα θα είναι καλύτερα.

Η βραδεία αύξηση των εσόδων και με σημαντική υστέρηση σε σχέση με τους στόχους αποδίδεται στις απεργιακές κινητοποιήσεις του περασμένου μήνα (εφοριακοί, τελωνειακοί, υπάλληλοι υπουργείου Οικονομικών) αλλά και στο γεγονός της είσπραξης του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις με αποτέλεσμα τον ετεροχρονισμό εισροής του στα δημόσια ταμεία.

Συνολικά, το πρώτο δίμηνο του έτους τα έσοδα του προϋπολογισμού εμφανίζουν αύξηση 7,9% (έπειτα από άνοδο 9,9% τον Ιανουάριο), ενώ θετικά αξιολογείται το γεγονός ότι τον Ιανουάριο αναλώθηκε μόνο το 5,5% των ετήσιων δημοσίων δαπανών.

Από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά επισήμως το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα είναι φέτος μεγαλύτερη από το 0,3% που προβλέπεται στο βασικό σενάριο του ΠΣΑ "και ενδεχομένως θα ξεπεράσει και την εκτίμηση του εναλλακτικού σεναρίου (-0,8%)".

Αναφορά γίνεται και στο ενδεχόμενο μεγαλύτερων επιβαρύνσεων στο μέτωπο των δαπανών τόκων εξαιτίας της αύξησης των spreads και πέραν των 600 ευρώ που προβλέπεται από τον προϋπολογισμό (οι περυσινές δαπάνες τόκων έφτασαν τα 12,340 δισ. ευρώ και ο προϋπολογισμός προβλέπει 12,950 δισ. ευρώ).

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις των "επιτηρητών" για ετήσιες επιβαρύνσεις της τάξεως του 1 δισ. ευρώ.

* Το πλήρες κείμενο της έκθεσης προόδου του προγράμματος σταθερότητας και το newsletter του YΠΟΙΚ για το Φεβρουάριο δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v