Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Αμφιβολίες για τον στόχο των εσόδων

Τις αμφιβολίες της για την αποτελεσματικότητα της νέας αύξησης σε ΦΠΑ και φόρο καυσίμων στο σκέλος των εσόδων εκφράζει η Κομισιόν στο προσχέδιο έκθεσης που θα συζητηθεί στο Ecofin της επόμενης εβδομάδας.

Κομισιόν: Αμφιβολίες για τον στόχο των εσόδων
Τον προβληματισμό της για τον στόχο τον εσόδων που θεωρεί αρκετά φιλόδοξο αναμένεται να εκφράσει και επισήμως η Κομισιόν τη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση του Εurogroup.

Όπως είχε αποκαλύψει το euro2day, ο επίτροπος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις κ. Όλι Ρεν, μετά το ταξίδι του στην Αθήνα, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η ύφεση αλλά και η περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά καθιστούν δύσκολη την επίτευξη του στόχου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η ελληνική πλευρά έχει ήδη ενημερωθεί για τις ενστάσεις στα έσοδα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της EFC (European Financial Committee), η οποία προετοιμάζει την ατζέντα του Eurogroup.

Εκεί ο εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς, πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Ζαννιάς, δέχτηκε ερωτήσεις από τους ομολόγους του για μια σειρά θέματα που αφορά στον στόχο για τα έσοδα.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν κατέθεσε υπηρεσιακό έγγραφο (draft document), σύμφωνα με το οποίο:

1. Ο στόχος που έθεσε η κυβέρνηση για τα έσοδα από την αύξηση στον ΦΠΑ και στη φορολογία καυσίμων είναι αισιόδοξος και εμπεριέχει ρίσκα τα οποία θα διαφανούν τους δύο επόμενους μήνες.

2. Η ύφεση της οικονομίας μπορεί όχι μόνο να θέσει σε κίνδυνο την είσπραξη εσόδων αλλά και να εντείνει τη φοροδιαφυγή.

3. Το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να διαγράφει ανοδική πορεία, θέτοντας σε κίνδυνο την προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή.

Το έγγραφο που κατατέθηκε στην επιτροπή της EFC κάνει λόγο και για την ικανοποίηση της Κομισιόν για τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και θεωρεί "ικανοποιητικά για το 2010", όσον αφορά τουλάχιστον στο σκέλος των δαπανών.

Τη Δευτέρα, οι 16 υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης θα εξετάσουν τα νέα μέτρα και το πόρισμα της Κομισιόν γι' αυτά. Το κλίμα αναμένεται να είναι πολύ θετικό, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, ώστε να δοθεί η απαραίτητη πολιτική στήριξη στη χώρα μας, η οποία θα αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα του Ecofin της Τρίτης, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η διατύπωση και μιας μικρής επιφύλαξης για τους στόχους στο σκέλος των εσόδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v