"Σκόντο" στις αποδείξεις & χωρίς καταγραφή

Όπισθεν στα σχέδια καταγραφής στοιχείων των αποδείξεων σε ειδικές φόρμες κάνει το υπουργείο Οικονομικών που "κλείδωσε" την κλίμακα αποδείξεων που είχε παρουσιάσει το Euro2day την 1η Μαρτίου.

Σκόντο στις αποδείξεις & χωρίς καταγραφή
Όπισθεν στα σχέδια καταγραφής στοιχείων των αποδείξεων σε ειδικές φόρμες κάνει το υπουργείο Οικονομικών το οποίο "κλείδωσε" την κλίμακα αποδείξεων που είχε παρουσιάσει το Euro2day την 1η Μαρτίου.

Όπως προανήγγειλε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, κ. Η. Πλασκοβίτης, με δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8, "οι αποδείξεις θα πρέπει να παραδοθούν στην εφορία, ενδεχομένως και χωρίς κατάσταση, με μια συνολική αναφορά του ποσού και με τη δυνατότητα της εφορίας να εκτελέσει δειγματοληπτικούς ελέγχους στα πακέτα που θα υποβληθούν".

Αρχικά, το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει πως οι φορολογούμενοι θα συμπλήρωναν σε ειδική φόρμα στοιχεία όπως ο ΑΦΜ, το ποσό και η ημερομηνία έκδοσης της απόδειξης, διαδικασία αρκετά γραφειοκρατική αλλά και με υψηλό κόστος αφού θα έστελνε την πλειονότητα των φορολογουμένων στα λογιστικά γραφεία.

Όσον αφορά στις απαιτούμενες αποδείξεις για να χτιστεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην καθιέρωση κλίμακας αποδείξεων. Με βάση το εισόδημα του φορολογούμενου, το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων χωρίζεται σε κλιμάκια τα οποία στο τέλος αθροίζονται.

Έτσι, για τα πρώτα 6.000 ευρώ του εισοδήματος δεν απαιτούνται καθόλου αποδείξεις (συντελεστής 0%), για τα επόμενα 6.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 10% και για το κλιμάκιο εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται στο 30%.

Το μέγιστο όριο των απαιτούμενων αποδείξεων παραμένει στα 12.000 ευρώ και για όσους προσκομίζουν αποδείξεις μεγαλύτερης αξίας από την απαιτούμενη προβλέπεται μπόνους έκπτωση φόρου 10% (επί της διαφοράς), με μέγιστο επιτρεπτό όριο υποβαλλόμενων αποδείξεων τα 15.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτόν μισθωτός με εισόδημα των 30.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 600 ευρώ για το τμήμα του εισοδήματος από τα 6.000 έως τα 12.000 ευρώ και επιπλέον 5.400 ευρώ για το τμήμα του εισοδήματος από 12.000 έως 30.000 ευρώ, ή συνολικά αποδείξεις 6.000 ευρώ.

Η διαφορά σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών φτάνει τα 3.000 ευρώ (απαιτούνταν για τον ίδιο φορολογούμενο αρχικά αποδείξεις 9.000 ευρώ).

Όπως είπε χθες ο κ. Πλασκοβίτης, "ακούσαμε εκτεταμένα σχόλια από πολλές κατευθύνσεις και σκεφτόμαστε κάποια διορθωτική κίνηση, η οποία ουσιαστικά θα δίνει τη δυνατότητα της κλιμακωτής επιβολής των αποδείξεων όσον αφορά στο αφορολόγητο. Μέχρι τα 12.000 ευρώ θα ισχύει ο συντελεστής 10% αλλά το 30% από εκεί και πάνω θα είναι στη διαφορά του εισοδήματος και όχι στο σύνολό του".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v