Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπόθεση ΔΕΚΑ: Τι κατέθεσε ο Γ. Κουρής

Με την κατάθεση του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και πρώην προέδρου της ΔΕΚΑ κ. Γ. Κουρή συνεχίστηκε στο Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων η δίκη των πρώην μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΚΑ.

Υπόθεση ΔΕΚΑ: Τι κατέθεσε ο Γ. Κουρής
Με την κατάθεση του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και πρώην προέδρου της ΔΕΚΑ κ. Γ. Κουρή συνεχίστηκε στο Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων η δίκη των πρώην μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΚΑ που κατηγορούνται για κακουργηματική απιστία και άμεση συνέργια σε αυτή σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608 /50 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Το κατηγορητήριο αφορά μαζικές αγορές μετοχών συγκεκριμένων κρατικών επιχειρήσεων (ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Εθνικής και Εμπορικής Τράπεζας) κατα την προεκλογική περίοδο του 2000, οι οποίες δημιούργησαν τεχνητή ρευστότητα. Λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, οι τιμές των μετοχών σημείωσαν πτώση με αποτέλεσμα , σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να ζημιωθεί το Δημόσιο κατά 717 εκατ. ευρω αλλά και οι επενδυτές.

Καταθέτοντας ο κ. Κουρής υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι έθεσαν σε κίνδυνο τα χρήματα του δημοσίου, ενώ εκτίμησε ότι όλες οι πράξεις αγορών μετοχών από την ΔΕΚΑ έγιναν με άνωθεν εντολή. « Θεωρώ ότι εάν υπήρχε κάποιος τρόπος να κρατηθεί ψηλά τότε ο δείκτης του χρηματιστηρίου αυτό εξυπηρετούσε τον πολιτικό στόχο της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών » , είπε.
Ένταση προκλήθηκε μεταξύ του κ. Κουρή και του συνηγόρου υπεράσπισης κ. Αντώνη Βγόντζα όταν ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του 2000 έχει ωραιοποιηθεί. « Δεν μπορούν να τα λένε αυτά οι δράστες του μεγάλου εγκλήματος κατά της χώρας και ο εμπνευστής του σκανδάλου των δομημένων ομολόγων και να συνδράμουν και κάποιες παρέες του Ν.Σ.Κ. ( σ.σ εννοούσε τον συνήγορο πολιτικής αγωγής)», αντέτεινε ο κ. Βγάντζας ο οποίος εν συνεχεία ανακάλεσε το σκέλος της δήλωσής του που αφορούσε στο ΝΣΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v