Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση ΣΒΙΒΕ - ΕΛΠΕ για απορρόφηση βιοντίζελ

Εκπρόσωποι του ΣΒΙΒΕ, του θεσμικού εκπροσώπου των παραγωγών ανανεώσιμων καυσίμων, συναντήθηκαν την Πέμπτη 4 Μαρτίου, με εκπροσώπους των ΕΛΠΕ για να συζητήσουν τις πρόσφατες μειώσεις στις ποσότητες απορρόφησης βιοντίζελ.

Συνάντηση ΣΒΙΒΕ - ΕΛΠΕ για απορρόφηση βιοντίζελ
Εκπρόσωποι του ΣΒΙΒΕ, του θεσμικού εκπροσώπου των παραγωγών ανανεώσιμων καυσίμων, συναντήθηκαν την Πέμπτη 4 Μαρτίου, με εκπροσώπους των ΕΛΠΕ για να συζητήσουν τις πρόσφατες μειώσεις στις ποσότητες απορρόφησης βιοντίζελ.

Μετά από μια εποικοδομητική διαβούλευση επεξηγήθηκαν και από τις δύο πλευρές οι θέσεις αναφορικά με την αγορά των ανανεώσιμων καυσίμων στην Ελλάδα.
 
Συγκεκριμένα:

• Ο ΣΒΙΒΕ επικοινώνησε τη σημαντικότητα των ανανεώσιμων καυσίμων τόσο για την επίτευξη του Ευρωπαϊκού στόχου αντικατάστασης του 10% των συμβατικών καυσίμων στις μεταφορές από ανανεώσιμα μέχρι το 2020, όσο και για την Ελληνική αγροτική οικονομία

• Τα ΕΛΠΕ σημείωσαν ότι δεσμεύονται για την ομαλή τροφοδοσία βιοντίζελ στην αγορά, την βιωσιμότητα της ελληνικής παραγωγής ανανεώσιμων καυσίμων, την απορρόφηση των ενεργειακών καλλιεργειών, την υλοποίηση της κοινοτικής υποχρέωσης της χώρας.
 
• Ο ΣΒΙΒΕ και τα ΕΛΠΕ συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο ένα αμφίδρομο πλαίσιο διαφάνειας σε συνέπεια με τις βασικές αρχές λειτουργίας και των δύο, και δεσμεύτηκαν να κοινοποιούν και να δημοσιοποιούν μηνιαίως στοιχεία τόσο για την κατανάλωση ντίζελ όσο και για την απορρόφηση βιοντίζελ στην χώρα.

• Ο ΣΒΙΒΕ και τα ΕΛΠΕ αποφάσισαν να συνεργαστούν ώστε τα αρμόδια Υπουργεία να τηρήσουν τους χρόνους πρόσκλησης κατανομής (Απρίλιος 2010) και απόφασης κατανομής (Ιούνιος 2010) όπως προβλέπει ο νόμος.
 
• Ο ΣΒΙΒΕ και τα ΕΛΠΕ δεσμεύτηκαν για αποτελεσματικότερη τήρηση του σχετικού νομικού πλαισίου, ανέδειξαν την αναγκαιότητα συχνών αμφίδρομων ελέγχων αλλά και εντόπισαν ελλείψεις του συγκεκριμένου πλαισιου.

Ο Πρόεδρος του ΣΒΙΒΕ, Οδυσσέας Γαβρανίδης είπε: « Παρ’όλες τις δυσκολίες που παρατηρούνται τελευταία στην αγορά ανανεώσιμων καυσίμων, καταφέραμε να βρούμε κοινά σημεία αναφοράς με την μεγαλύτερη εταιρία διύλισης πετρελαίου στην Ελλάδα. Προερχόμενοι από την πράσινη πλευρά της ενέργειας, με ευχάριστη έκπληξη είδαμε ότι μια εταιρία σαν τα ΕΛΠΕ αναγνωρίζει τη σημαντικότητα του κλάδου μας στην μείωση των ρύπων στις μεταφορές και στην ενίσχυση της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. Πιστεύω ότι έχει δημιουργηθεί μια καλή βάση για συνεργασία και περιμένουμε σύντομα να υλοποιηθούν όλα αυτά που συμφωνήσαν και δεσμεύτηκαν και τα δύο μέρη»

Ο Σ.ΒΙ.ΒΕ, ο θεσμικός εκπρόσωπος του ελληνικού κλάδου παραγωγής και διάθεσης ανανεώσιμων καυσίμων συστάθηκε το φθινόπωρο του 2007. Συμμετέχουν οκτώ από τις δεκατρείς ελληνικές εταιρίες παραγωγής ανανεώσιμων καυσίμων (βιοντίζελ) συνολικά. Η σύστασή του εγκρίθηκε με την 34554/2008 απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου. Αποστολή του ΣΒΙΒΕ είναι η προώθηση μιας περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμης παραγωγής ανανεώσιμων καυσίμων που δημιουργεί ωφέλειες για τον κλάδο και τους αγρότες σε συνάρτηση με το εθνικό συμφέρον για ενεργειακή ασφάλεια και μείωση της εξάρτησης της χώρας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Το όραμα μας είναι μέχρι το 2012 τα βιοκαύσιμα να αποτελέσουν το κομβικό κομμάτι μιας εθνικής ενεργειακής πολιτικής που δίνει προτεραιότητα σε καθαρότερα, εγχώρια, ανανεώσιμα καύσιμα και μιας εθνικής αγροτικής πολιτικής που δημιουργεί ωφέλειες, συνέργειες και αειφορία στις σχέσεις αγροτών και παραγωγών ανανεώσιμων καυσίμων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v