Πρόστιμα και λουκέτα για φοροφυγάδες

Πρόστιμα επί τόπου, λουκέτα για υπότροπες επιχειρήσεις και απώλεια αφορολογήτου επιστρατεύει η κυβέρνηση στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής. Στις 17 Μαρτίου η κατάθεση του φορολογικού ν/σ στη Βουλή.

Πρόστιμα και λουκέτα για φοροφυγάδες
Πρόστιμα επί τόπου σε όσους φοροδιαφεύγουν με σφραγίδα ΥΠΕΕ, λουκέτα για υπότροπες επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις και απώλεια αφορολογήτου για ελεύθερους επαγγελματίες επιστρατεύει η κυβέρνηση στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, που εκτιμάται πως στερεί σε ετήσια βάση από τον προϋπολογισμό "ένα έλλειμμα 2009" ή περίπου 30 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο, μέσω του νομοσχεδίου για το φορολογικό, που σχεδιάζει να καταθέσει στη Βουλή στις 17 Μαρτίου, μία μέρα μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του Ecofin, έχει αποφασίσει να υιοθετήσει δραστικά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, ώστε να δοθεί το σήμα πως παράλληλα με τη σκληρή λιτότητα που επιβλήθηκε έξωθεν καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να πληρώσουν όλοι όσα τους αναλογούν.

Έτσι, το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει "λουκέτα" για καταστήματα, τα οποία για δεύτερη φορά εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες η μη έκδοση απόδειξης ή η έκδοση ανακριβούς στοιχείου πώλησης ή στοιχείου διακίνησης θα συνεπάγεται απώλεια του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτόν 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα απειλούνται με πρόσθετο φόρο 1.200 ευρώ (αν περάσει τελικά η πρόταση για φορολόγηση του απωλεσθέντος αφορολογήτου με συντελεστή 10%) αν δεν κόβουν αποδείξεις, αυξάνοντας περισσότερο την πίεση που δημιουργεί η σύνδεση του αφορολογήτου με αποδείξεις για όλους τους φορολογουμένους.

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για γιατρούς, δικηγόρους και συμβολαιογράφους, όπου πολλές φορές παρατηρείται η δικαιολογία της συνολικής εξόφλησης από τους πελάτες, όταν εντοπίζονται να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις.

Οι ελεγκτικές υτπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα ξεψαχνίζουν τα βιβλία επισκεπτών ώστε κάθε επίσκεψη να αντιστοιχίζεται από μία απόδειξη. Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, άλλωστε, θα προβλέπεται η δυνατότητα της ΥΠΕΕ να επιβάλει επί τόπου άμεσα καταβλητέα πρόστιμα. Το μέτρο αυτό προωθείται συνδυαστικά με τον περιορισμό του χρονικού διαστήματος στο οποίο ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει προσφυγή (από εξήντα μέρες σήμερα).

Τέλος, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων προχωρά στη δημιουργία μιας εξειδικευμένης υπηρεσίας η οποία θα ελέγχει τους ιδιώτες με μεγάλα εισοδήματα (επώνυμη φοροδιαφυγή), αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες που συλλέγονται από φορείς όπως συμβολαιογράφοι, τράπεζες, χρηματιστήριο, μεσίτες, φορολογικές αρχές άλλων χωρών κ.λπ. Ειδικό τμήμα της ίδιας υπηρεσίας θα βάλει στο στόχαστρο το παραεμπόριο και την αντιμετώπισή του σε συνεργασία με άλλους φορείς (Αστυνομία, δημοτική αστυνομία κ.λπ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v