Αλληλεγγύη χωρίς πακέτο από Άγκελα σε Γιώργο

Αλληλεγγύη, πολιτική στήριξη και τεχνογνωσία αλλά όχι συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα πρόσφερε η Ά. Μέρκελ στον Γ. Παπανδρέου. Κοινό αίτημα των δύο χωρών στην Κομισιόν για περιορισμό της κερδοσκοπίας.

Αλληλεγγύη χωρίς πακέτο από Άγκελα σε Γιώργο
Αλληλεγγύη και αμέριστη πολιτική στήριξη πρόσφερε στην Ελλάδα η κ. Ά. Μέρκελ, χωρίς όμως να παρουσιάσει συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα στήριξης, δηλώνοντας και πάλι ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια.

Η Γερμανίδα καγγελάριος μετά τη συνάντηση με τον κ. Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στενά σε τομείς όπως η καταπολέμηση της κερδοσκοπίας, τονίζοντας ότι θα στραφούν από κοινού στην Κομισιόν για έλεγχο των κερδοσκοπικών κινήσεων, ιδίως στα παράγωγα CDSs. 

"Δεν είναι δυνατόν οι κερδοσκόποι οι οποίοι υπάρχουν, που πραγματικά κάνουν χρήση αυτής της δύσκολης στιγμής για την Ελλάδα, να αφήνονται ελεύθεροι", σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, προσθέτοντας: "Το σκεφτήκαμε, το συζητήσαμε. Θα στραφούμε από κοινού προς την Commission και θα τονίσουμε πώς θα μπορέσουμε να ελέγξουμε όλες αυτές τις κινήσεις οι οποίες γίνονται από τους κερδοσκόπους, και ιδιαίτερα όλα αυτά τα παράγωγά τους, που κυκλοφορούν στην αγορά".

Η καγκελάριος παραδέχτηκε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο από τεχνικής πλευράς και η πολιτική θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο. "Θα σκεφτούμε με την Commission πώς θα κινηθούμε. Πρέπει να είμαστε σε θέση να περιορίζουμε και να ελέγχουμε τους κερδοσκόπους, όταν παρεμβαίνουν με αυτόν τον τρόπο στα οικονομικά ενός κράτους".

Η κ. Μέρκελ αναγνώρισε την προσπάθεια της κυβέρνησης ως "τιτάνια", τονίζοντας ότι έλαβε μία σειρά ουσιαστικά μέτρα, "τα οποία θα επιτρέψουν να αμβλύνουν τα κενά που εμφανίζει αυτήν τη στιγμή ο προϋπολογισμός", ενώ υπογράμμισε πως το ΠΣΑ πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως.

Τόνισε επίσης πως η σταθερότητα του κοινού νομίσματος δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση και είναι σίγουρη ότι δεν θα τεθεί ούτε στο μέλλον.

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Παπανδρέου επισήμανε ότι οι δύο χώρες αποφάσισαν την εμβάθυνση της συνεργασίας στην ενέργεια, στο περιβάλλον και στην ανάπτυξη, ενώ ευχαρίστησε την κ. Μέρκελ για τη στήριξη.

Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε ότι υπάρχουν πιο αποδοτικοί τρόποι από την πώληση νησιών για τη μείωση του ελλείμματος.


* Η κοινή ανακοίνωση Γ. Παπανδρέου - Angela Merkel

Η Γερμανία και η Ελλάδα συνδέονται με βαθιά φιλία. Η φιλία αυτή αποτελεί τη βάση της στενής εταιρικής μας σχέσης, διμερώς, στην Ατλαντική Συμμαχία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θεμέλιο της εταιρικής μας σχέσης αποτελεί η στενή επαφή μεταξύ των πολιτών μας. Περισσότεροι από 300.000 Έλληνες διαβιούν μόνιμα στη Γερμανία, περίπου 35.000 Γερμανοί διαβιούν στην Ελλάδα. Περίπου ένας στους 10 Έλληνες έχει ζήσει, σπουδάσει ή εργαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Γερμανία. Περίπου 10 εκατ. Γερμανοί ταξιδεύουν ετησίως στην Ελλάδα και θαυμάζουν τον πλούσιο και ποικιλόμορφο πολιτισμό της. Περίπου 30 δήμοι συνεργάζονται μεταξύ τους ή έχουν θεσμοθετήσει διάφορες εταιρικές σχέσεις. Θέλουμε να ενισχύσουμε το πυκνό αυτό δίκτυο.

Συγχρόνως, προτιθέμεθα να πραγματοποιήσουμε βήματα προς την ανανέωση και τη διεύρυνση της εταιρικής μας σχέσης. Έχουμε νέες υποχρεώσεις και επιθυμούμε αμοιβαία στήριξη για την εκπλήρωσή τους. Επιθυμούμε να εμβαθύνουμε τις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις. Εν προκειμένω προσβλέπουμε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη δυναμικού καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας των βιομηχανικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, που περιλαμβάνει και την παροχή τεχνογνωσίας στη δημιουργία δομών προώθησης βιώσιμης οικονομίας.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι αμφότεροι μπορούμε να επωφεληθούμε από μία στενότερη και διευρυμένη εταιρική σχέση. Η Ελλάδα και η Γερμανία αντιμετωπίζουν από κοινού τις μεγάλες προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιθυμούμε να εμβαθύνουμε και να διατηρήσουμε τη διμερή μας συνεργασία καθώς και τον συντονισμό σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήσαμε σήμερα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να διευρύνουμε, κατ’ αρχάς, τη συνεργασία μας στους ακόλουθους τομείς:

1. Περιβαλλοντική πολιτική

Συνεργασία στον τομέα ποιότητας και καθαρισμού υδάτων καθώς και αφαλατώσεως θαλασσίων υδάτων για την εξοικονόμηση κατάλληλου προς χρήση και πόσιμου νερού και μάλιστα σε συνδυασμό με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα επεξεργασίας λυμάτων.

Ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα φιλικής προς το περιβάλλον διαχείρισης απορριμμάτων, σε συνδυασμό με την ενεργειακή τους αξιοποίηση, με συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

2. Ενεργειακή και κλιματική πολιτική

Συνεργασία στον τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας και ενεργειακής αποδοτικότητας. Προς τούτο επιθυμούμε να κάνουμε χρήση των δυνατοτήτων του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Τεχνολογικού Σχεδίου.

Ανταλλαγή εμπειριών για την εισαγωγή ανανεώσιμων ενεργειών στην αγορά.

Ενίσχυση συνεργασιών γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων και στον τομέα των ενεργειακών υποδομών.

3. Πολιτική προστασία

Εντατική συνεργασία για την πρόληψη, την έγκαιρη ανίχνευση και την άμεση αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, με σύγχρονες τεχνικές και καλά εξειδικευμένο προσωπικό.

Συνεργασία κατά την οικοδόμηση κατάλληλων δομών εθελοντών πυροσβεστών στην Ελλάδα.

Συνεργασία στη συλλογή υδάτων για κατάσβεση πυρκαγιών και αποφυγή πυρκαγιών κατά την αποκομιδή απορριμμάτων.

4. Διάλογος οικονομικών φορέων

Συνεργασία του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών και των Ελληνικών Επιχειρηματικών Συνδέσμων, μεταξύ άλλων για τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου ανταγωνιστικότητας και επενδύσεων.

5. Πολιτική της έρευνας

Εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ γερμανικών και ελληνικών φορέων σε τομείς όπως π.χ. οι ενεργειακές τεχνολογίες, οι τεχνολογίες επικοινωνιών, μεταφορών και νέων υλικών.

Διεκπεραίωση κοινών προγραμμάτων στους τομείς αυτούς, μέσα και στο πλαίσιο της πολιτικής έρευνας της Ε.Ε.

6. Πολιτική μετανάστευσης και ασύλου

Εντατικοποίηση της αστυνομικής συνεργασίας προστασίας συνόρων για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης.

Στενή συνεργασία στον τομέα του ασύλου μέσω ανταλλαγής αρμοδίων υπαλλήλων -συνδέσμων.

7. Κοινωνικές επαφές - Πολιτιστικές ανταλλαγές - Συνεργασία

Εμβάθυνση της καλής συνεργασίας με οργανισμούς της ελληνικής ομογένειας στη Γερμανία, προς αμοιβαίο όφελος.

Αξιοποίηση των ποικιλόμορφων δεσμών των κοινωνιών μας με στόχο την ανάπτυξη νέων εταιρικών σχέσεων μεταξύ μαθητών, φοιτητών, πολιτών και δήμων.

Ανάπτυξη πρωτοβουλιών με στόχο την ενίσχυση της αμοιβαίας πολιτιστικής παρουσίας, δηλαδή της Γερμανίας στην Ελλάδα και της Ελλάδας στη Γερμανία.

Παρακαλούμε τους αρμοδίους υπουργούς τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα όπως συγκεκριμενοποιήσουν τις εταιρικές σχέσεις που θέσαμε στους ανωτέρω τομείς.

Από κοινού θα φροντίσουμε για την περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη της ανανεωμένης και διευρυμένης εταιρικής σχέσης μας και στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v