Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Σφήνα" Γιούνκερ στον γαλλογερμανικό άξονα

Το έντονο παρασκήνιο και μια "κόντρα" που υποβόσκει μεταξύ του κ. Ζ.-Κ. Γιούνκερ και του γαλλογερμανικού άξονα αναδείχτηκε μετά τη συνάντηση του κ. Γ. Παπανδρέου με τον επικεφαλής του Eurogroup. Oι ισορροπίες.

Σφήνα Γιούνκερ στον γαλλογερμανικό άξονα
Σφήνα στον γαλλογερμανικό άξονα και στις επιδιώξεις του για το είδος της βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά και τα κέρδη που πιθανώς να απορρέουν από αυτήν μπήκε ο πρόεδρος του Εurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Εκτάκτως συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό λίγες μόνο ώρες πριν από τις κρίσιμες επαφές του κ. Γ. Παπανδρέου με την καγκελάριο κ. Άγκελα Μέρκελ.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν της συνάντησης, ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε την πάγια θέση ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να βοηθήσει εάν χρειαστεί, εκτίμησε όμως πως λόγω της μονιμότητας των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί η βοήθεια.

Η ουσία της συνάντησης όμως βρίσκεται αλλού. Το παρασκήνιο είναι πλούσιο και έχει να κάνει με την πάγια αναμέτρηση δυνάμεων του προέδρου του Eurogroup με το Παρίσι και το Βερολίνο.

Καλά πληροφορημένες πηγές από το Λουξεμβούργο ανέφεραν στο euro2day ότι ο κ. Γιούνκερ, εκτός από την πλήρη υποστήριξή του, μετέφερε στον Έλληνα ομόλογό του την άποψη ότι δεν είναι προς όφελος της ευρωζώνης να διαπραγματευτεί η Ελλάδα βοήθεια με δύο ή τρεις μόνο χώρες.

Η γραμμή που επιθυμεί να επιβάλει ο κ. Γιούνκερ είναι της διαρκούς επικοινωνιακής διαβεβαίωσης ότι η Ε.Ε. έχει τους μηχανισμούς έτοιμους για να παράσχει χρηματική στήριξη εάν και εφόσον η Ελλάδα το ζητήσει επισήμως. Και ότι αυτή η βοήθεια πρέπει να έρθει από το σύνολο της Ένωσης και όχι από συγκεκριμένες χώρες.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είναι «έντονα δυσαρεστημένος με την τροπή που έχει πάρει το θέμα της στήριξης προς την Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο το χειρίζεται επικοινωνιακά ιδιαίτερα το Βερολίνο».

«Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου οι ηγέτες συμφωνήσαμε να έχουμε κοινή γραμμή ως προς τις δηλώσεις μας ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να βοηθήσει σε συλλογικό επίπεδο».

Ο διαχωρισμός του γαλλογερμανικού άξονα, υποστηρίζει υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν, «έχει να κάνει με τις επιδιώξεις και τα οφέλη που μπορούν να έχουν γερμανικές και γαλλικές τράπεζες εάν προχωρήσουν στην αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου».

Η επίσημη γραμμή της Ένωσης παραμένει ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια πολιτικής στήριξης από πλευράς χωρών πριν ανακοινωθεί κάποιο σχέδιο στήριξης.

Και αυτό γιατί η διαδικασία οποιασδήποτε συλλογικής βοήθειας προβλέπεται να είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα.

Το Παρίσι και το Βερολίνο, ωστόσο, φαίνεται πως θέλουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να δημιουργήσουν δύο μηχανισμούς μέσα στην ίδια την ευρωζώνη (πάγια επιδίωξη), όπου τα συμφέροντα και οι απόψεις τους θα έχουν περισσότερη βαρύτητα από των υπολοίπων.

Και αυτό είναι που προσπαθεί να προλάβει ο πρόεδρος του Εurogroup.

«Φαίνεται πως οι επίσημες δηλώσεις τόσο της καγκελαρίου κ. Μέρκελ όσο και του επιτελείου της ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν θα δώσουν ούτε σεντ για την Ελλάδα είναι απλώς πυροτεχνήματα εσωτερικής κατανάλωσης», σχολιάζει συνεργάτης του κ. Γιούνκερ.

Στην πράξη, η όποια βοήθεια στην οποία αναφέρονται η Γαλλία και η Γερμανία είναι μέσω τραπεζών τους, οι οποίες θα τοποθετηθούν στην αγορά ελληνικών ομολόγων, χωρίς να γίνει ευρέως γνωστό.

Βέβαια, σε περίπτωση όπου η ελληνική κυβέρνηση πει ναι σε αυτόν τον τρόπο βοήθειας, στο παιχνίδι αναμένεται να μπουν και άλλες χώρες όπως η Ολλανδία, ακόμα και το ίδιο το Λουξεμβούργο που μπροστά στην πιθανότητα να μείνει... πίσω είναι διατεθειμένο να ξεχάσει την επίσημη γραμμή της Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v