Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά σχόλια από Moody΄s-Fitch για τα μέτρα

Τα πρόσθετα μέτρα προσθέτουν αξιοπιστία στο στόχο της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010 σημειώνουν Moody's και Fitch προειδοποιώντας με υποβαθμίσεις σε ενδεχόμενη αποτυχία εκτέλεσης.

Θετικά σχόλια από Moody΄s-Fitch για τα μέτρα
Τα πρόσθετα μέτρα προσθέτουν αξιοπιστία στο στόχο της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010 σημειώνουν Moody's και Fitch προειδοποιώντας με υποβαθμίσεις σε ενδεχόμενη αποτυχία εκτέλεσης.

Αναλυτικότερα, όπως σημειώνει η Moody's, τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προσθέτουν αξιοπιστία στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης

Παράλληλα, προσθέτει ότι τα νέα μέτρα συνάδουν με την αξιολόγηση Α2 και το αρνητικό "outlook" για την Ελλάδα.

Η διατήρηση της αξιολόγησης Α2 της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από την εκτέλεση του δημοσιονομικού σχεδίου, επισημαίνει. "Εάν η μείωση του ελλείμματος είναι μικρότερη από αυτή που έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση, θα ακολουθήσουν υποβαθμίσεις αναλογικά με την κλίμακα της απόκλισης", τονίζει ο οίκος.   

"Τα νέα μέτρα είναι μια ξεκάθαρη εκδήλωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να ξανακερδίσει τον έλεγχο στα δημόσια οικονομικά της χώρας", σημειώνει η Sarah Carlson, αναλύτρια του οίκου.

Σύμφωνα με τη Moody's, τα μέτρα αυξάνουν την πιθανότητα σταθεροποίησης του χρέους υπό την προϋπόθεση ότι θα εκτελεστούν πλήρως.

"Η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει ότι δεν ανακοινώνει απλώς φιλόδοξα σχέδια, αλλά είναι επίσης ικανή να ευθυγραμμιστεί με τις δεσμεύσεις της", σημειώνει η κ. Carlson. "Ωστόσο, η Moody's δεν περιμένει ανάκαμψη των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας εν μια νυκτί". αναφέρει, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση για να ακολουθήσει το πλάνο της.


Fitch: "Καλωσορίζει" τα πρόσθετα μέτρα

Η Fitch "καλωσορίζει" τα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο σημειώνει ότι δεν αναμένεται άμεση αλλαγή στην αξιολόγηση της Ελλάδας ή στο outlook.

"Τα μέτρα βοηθούν την Ελλάδα, καθώς φαίνεται πως προχωρούν σε πιο αποφασιστικές δράσεις για τη μείωση του ελλείμματος. Λογικά, αυτό θα ενισχύσει την προθυμία των αγορών να δανείσουν την Ελλάδα", τόνισε ο κ. Chris Pryce, αναλυτής του οίκου.

Ερωτηθείς εάν το νέο πακέτο θα οδηγήσει σε αλλαγή της αξιολόγησης "ΒΒΒ+" για την Ελλάδα ή του αρνητικού outlook, δήλωσε: "Δεν νομίζω ότι θα προχωρήσουμε σε άμεσες αλλαγές, αλλά είναι προφανώς ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση". 

Ο στόχος μείωσης του ελλείμματος κατά 4% εμφανίζεται πιο αξιόπιστος μετά τα πρόσθετα μέτρα, αναφέρει ο οίκος.  
 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v