Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εως 19/10 οι προσφορές για αεροδρόμιο σε Καστέλι

Μέχρι τις 19/10 θα πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους για το έργο παραχώρησης που αφορά στην κατασκευή, εξοπλισμό και λειτουργία του αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου στην Κρήτη οι ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Εως 19/10 οι προσφορές για αεροδρόμιο σε Καστέλι
Μέχρι τις 19 Οκτωβρίου θα πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους για το έργο παραχώρησης που αφορά στην κατασκευή, εξοπλισμό και λειτουργία του αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου στην Κρήτη οι ενδιαφερόμενες κατασκευαστικές κοινοπραξίες.

Την ημερομηνία αυτή προσδιόρισε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας μιλώντας σε βουλευτές του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι το έργο δεν έχει ακόμη επαναδημοπρατηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρέππας είχε ακυρώσει στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου τη διαδικασία δημοπράτησης του έργου στο Καστέλι, υποσχόμενος ωστόσο πως εντός του καλοκαιριού του 2010 το υπουργείο θα προχωρούσε στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού.

Μάλιστα, τότε είχε αναφέρει πως στο νέο διαγωνισμό – εκτός των απαραίτητων αλλαγών στο σχεδιασμό του έργου – πρόκειται να ενσωματωθεί και η προμήθεια των ραδιοβοηθημάτων του αεροδρομίου.

Ο καθορισμός της 19ης Οκτωβρίου ως ημερομηνίας για την κατάθεση των οικονομικοτεχνικών προσφορών εκ μέρους των υποψηφίων αναδόχων του έργου, σημαίνει πως το υπουργείο σχεδιάζει να προβεί τους προσεχείς μήνες στην επαναδημοπράτηση της σύμβασης παραχώρησης.
 
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ανάψει εκ νέου τις συζητήσεις ανάμεσα στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις για τη συγκρότηση των κοινοπρακτικών εκείνων σχημάτων που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό.

Εν όψει του διαγωνισμού που ακυρώθηκε, ενδιαφέρον για το έργο είχαν εκδηλώσει οι όμιλοι Ελλάκτωρ σε συνεργασία με τον γαλλικό οίκο Vinci, J&P Άβαξ σε συνεργασία με την γαλλική Aeroports de Paris Management, ΓΕΚ – Τέρνα, αλλά και το σχήμα των IntrakatΑΕΓΕΚ – Κοπελούζος σε συνεργασία με τη γερμανική Hochtief.

Ωστόσο, στο νέο γύρο συζητήσεων που θα ξεκινήσει σιγά – σιγά και θα εντατικοποιηθεί με την επίσημη δημοπράτηση του έργου, δεν αποκλείεται οι συνεργασίες αυτές να αναθεωρηθούν.

Υπενθυμίζεται πως με βάση τη δημοπράτηση του Σεπτεμβρίου 2009, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχονταν στο 1 δις. ευρώ και η ανάδοχος κοινοπραξία θα διατηρούσε την εκμετάλλευσή του αεροδρομίου για διάστημα 35 ετών.

Τα στοιχεία αυτά ενδέχεται να αλλάξουν κατά τον επανασχεδιασμό του έργου, κάτι που θα εξετασθεί εξάλλου κατά την επίσκεψη που προγραμματίζει να πραγματοποιήσει εντός του Μαρτίου στη Κρήτη ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v